Бореновић: Изетбеговић ствара конфликте и нарушава повјерење

Не знам када ће бити следећи састанак владајуће коалиције на нивоу БиХ, али сигурно ће бити врло интересантан. Пре свега ме интересује како ће нас Бакир Изетбеговић погледати у очи и шта ће нам рећи.

Ово у интервјуу за „ЕуроБлиц“ каже лидер ПДП Бранислав Бореновић, истичући да ће кључно питање представника из Републике Српске на првом сусрету са Изетбеговићем бити – како нам можеш гарантовати да сутра нећеш радити против интереса свих народа у БиХ и да им нећеш наносити штету.

-Суд у Хагу је у ефектном року донио исправну одлуку, што је јако добро и показује да су кључни српски представници у заједничким институцијама, посебно Младен Иванић и Игор Црнадак одрадили одличан посао, не само за Републику Српску, него и за стварање много бољих односа унутар БиХ. Ипак, остаје једна горчина због чињенице да је Изетбеговић покушао злоупотријебити ревизију пресуде против Србије, стварајући конфликтну ситуацију која нам отежава враћање међусобног повјерења – каже Бореновић.

Изјавили сте да је владајућа коалиција веома крхка и да ће убрзо имати одређене изазове. На шта конкретно мислите?

Пред нама су односи унутар Федерације, очекивање хрватских политичких структура да направе договор са бошњачким око измена Изборног закона око избора чланова Председништва БиХ и Дома народа у ФБиХ. Чека нас и подизање оптужнице од стране Тужилаштва БиХ према кључним политичким личностима Републике Српске поводом референдума, а да с друге стране немамо никакве ефекте правосуђа БиХ када су у питању огромне коруптивне и криминалне афере које су проневјериле милијарде КМ. Сама чињеница да је питање ревизије пресуде рађено на нелегитиман и преватрантски начин, ставља пред нас бројне изазове за које нисам сигуран како могу бити ријешени.

Да ли је Савјет министара у техничком мандату и шта то значи у пракси?

Мислим да је важно да све институције раде и доносе одлуке и рјешења која су од животног значаја за грађане. Изградња мостова, пруга, путева, доношење одлуке везано за одређене грантове – не смије да чека. Заједничке институције ће доносити одлуке које имају приоритет, јер не смијемо да чекамо са издавањем пасоша и клириншког дуга, а да не говорим о изградњи болница за које добијамо грантове из европских фондова. Међутим, постоје и одлуке које ће морати чекати нека боља времена и враћање поверења међу нама.

Зашто СзП још није потписао платформу о будућем деловању?

Свака политичка странка ради интензивно на реорганизацији, како би били што јачи. ПДП је спреман и нема ни један проблем да кључне програмске и економске приоритете дефинише и потпише са странка из СзП да Република Српска буде боље мјесто за живот.

Ко унутар СзП кочи потписивање платформе?

Не бих рекао да неко кочи. Мислим да је то редослијед корака које су странке дефинисале у овој години. ПДП жели да око себе окупи и друге политичке субјекте који имају мањи изборни капацитет, да буду дио ПДП и да дефинишемо заједничко дјеловање са странкама које су спремне да с ПДП дјелују на следећим изборима.

Да ли то значи припајање Напредне Српске Адама Шукала ПДП-у?

Има значајан број политичких партија које интензивно разговарају с нама, међу њима је и Напредна Српска.

Да ли је међу њима и НДП Драгана Чавића?

Имамо с НДП врло коректну сарадњу и разговарамо о облицима заједничке сарадње. Вријеме ће показати како ће то изгледати, али смо спремни да уђемо у озбиљне разговоре и са НДП и другим странакама које у ПДП виде квалитетног партнера и странку која може бити стуб будућег политичког окупљања.

Задовољство радом одбора

Протеклих дана сте обишли многе општинске одборе партије. Могу ли се очекивати неке промјене?

Обишли смо одборе у Српцу, Шековићима и Братунцу, који су за ресоре које су водили у претходне четири године оставили врло позивитне резултате. Имали смо директора Дома здравља у Братунцу и имамо још увек у Српцу који су једни од ријетких који позитивно послују и показују да можете бити добар домаћин, за разлику од многих који праве огромне дугове, што показује да ПДП када преузме одређен ресор ради врло квалитетно. То се показало и на случају вођења Агенције за лијекове БиХ са којом смо посебно задовољни како диретор ради свој посао, што показује да у многим одборима ПДП има компактност.

The post Бореновић: Изетбеговић ствара конфликте и нарушава повјерење appeared first on Партија демократског прогреса.