Вигемарк уручио Извјештај Е.К. о напретку БиХ

Шеф Делегације Европске уније у БиХ амбасадор Ларс-Гуннар Вигемарк упознао је данас предсједника  Одбора Народне скупштине Републике Српске за европске интеграције и регионалну сарадњу Бранислава Бореновића о Извјештају Европске комисије о напретку БиХ за 2015. годину.

-У протеклих 12 мјесеци остварен је значајан напредак по питањима релевантним и за ову земљу и за европске интеграције – рекао је амбасадор Wигемарк пред члановима Одбора.

У Извјештају, који је амбасадор Вигемарк симболично уручио предсједнику Одобра Браниславу Бореновићу, истиче се озбиљна забринутост ЕУ када је ријеч о слободи изражавања, говору мржње, стању у медијима, посебно јавим емитерима, као и спора реформа јавне управе, висока стопа незапослености младих, употреба хитних процедура код усвајања закона, неефикасност правосуђа.

Саговорници су се сложили да је улога законодавне власти у контексту усклађивања прописа РС-а и БиХ са прописима Европске уније веома важна у процесу придруживања.

Наглашено је да су социјално-економске и законодавне реформе веома важне на путу ка Европској унији и да уставна и политичка питања не би смијела да буду препреке развоја и унапређења ових области, саопћено је из скупштинског Одбора.

Истакнуто је да је веома важно наставити напредак када је ријеч о провођењу Реформске агенде.

Закључено је да ће Одбор Народне скупштине РС-а за европске интеграције и даље одржавати интензивне контакте са представницима одбора других парламената у БиХ како би се одржала позитивна атмосфера и максимално убрзали реформски процеси на путу ка ЕУ.

cw6mky9weaaeozj-jpg-large

The post Вигемарк уручио Извјештај Е.К. о напретку БиХ appeared first on Партија демократског прогреса.