Драган Талић: Бањалуци недостаје храбрости!

Бањалучке власти у до сада нису промјениле ништа суштински сем што су ставили да у центру једносмјерне улице из једног правца буду једносмјерне из другог! Овим ријечима почео је први велики интервју носиоца листе НДП-а у Бањалуци Драгана Талића за СрпскаЦафе.цом, прије политичких вода јавности познатог директора фирме „Sector Security“.

– Бањалуци недостаје храбрости! Градска власт стално нешто обећава, ништа не реализује, а наш проблем је што нема неко да изађе и каже станите, па не може више овако – рекао је Талић и истакао да актуелна градска власт на челу са СНСД-ом ништа не може промијенити јер је уплетена у готово све нечасне радње које су довеле до тога да град једва функционише.

Можете ли да илуструјете примјером?
– Примјер како они функционишу можемо наћи у једном оближњем селу, у којем десеторо дјеце пјешке иде у школу нема расвјете. У сусједном засеоку, гдје нема дјеце, али има један “моћник”, има расвјета. Тамо гдје има дјеце сваки метар асфалта је направљен са учешћем, а овамо су дупло више направили без учешћа. Е то је наш проблем и одатле треба да се крене. Буџет, као и градска и комунална предузећа су катастрофалном стању, а обавезе и задужења из ранијег периода огромни! Са друге стране, СНСД не мари за то и већ води кампању да покуша заварати грађане.

Чиме их варају?
– Свједоци смо да се тренутно у сваком дијелу града асфалтира 100 метара пута. Онај дан када је у Банском двору проглашена кандидатура Игора Радојичића за градоначелника, тај дан је у улици Живојина Мишића у Борику почео да се диже асфалт. Градска власт треба да буде одговорна и да ради за интерес грађана 365 дана у години а не да развлаче расвјете и асфалтирају по 100-200 метара пута два мјесеца прије избора. Зар те улице нису могли завршити за све ове године? Зар мисле да људи не виде шта они раде? Ово је вријеђање њихове интелигенције! Комплетна Влада РС се умијешала у кампању у Бањалуци. И немају никакве мјере. Али се надам да су грађани свјесни да, ко год био кандидат СНСД-а, он не може ништа промијенити.

Због чега сте сигурни у то?
– Кандидати СНСД-а не могу не бити управа континуитета, сви помоћници и начелници који одлучују о нашим судбинама, неће моћи бити змијењени уколико Радојичић побједи већ ће остати да раде зато што их је ту довела партија. Уколико СзП побједи сви ти људи, увјерен сам, сами би побјегли и тражили позиције по Влади РС или негдје гдје влада њихова странка јер знају да не би више могли радити то што су радили под власшћу СНСД-а. НДП је окупио, у свом раду, доказан тим људи око кандидата за градоначелника Драгана Чавића, те ћемо крајем августа изаћи са нашим програмом како град извући из тренутног стања. Почетком сљедеће године направићемо и нову организацију градске скупштине.

Шта је циљ те реорганизације?
– Да приђемо сваком грађанину тако што ћемо ојачати рад мјесних заједница. Морамо знати какво је стање на терену, на којем одборници и комплетна градска управа морају бити присутни. То можемо постићи само ако будемо имали одличну комуникацију између градске управе и мјесне заједнице, а она даље са грађанима. Морамо осјетити њихове проблеме. Не може се управљати градом из канцеларије! Након контакта са представницима мјесних заједница ступићемо у контакт са заједницама етажних власника. ЗИБЛ је некада радио и бринуо се о свим зградама у Бањалуци. Данас то није случај. Циљ нам је да комунална предузећа имају неког ко комуницира са заједницом етажних власника. Да имамо неки фонд који може одмах интервенисати а не ако нека зграда прокишњава да станари рјешавају тај проблем. Они да могу ријешити не би ни дошли у ситуацију да им кров прокишњава. Морамо увести ред и помоћи људима. Исто тако, многи фондови и агенције захтјевају реорганизацију.

Talic

На које фондове и агенције мислите?
– Нпр. Фонд за развој и унапређење села или Туристичка организација града, али и многи други. Њима је потребна озбиљна реорганизација како би остварили циљ. А циљ би требао бити, нпр. у случају фонда за развој села, организовање и укључивање људи и омогућавање квалитетног развоја пољопривреде. Подстицаји су добра метода, али је чињеница да циљ није постигнут. Ми немамо ниједног озбиљног пољопривредног произвођача у граду, а обишао сам сва наша села. Трговински центри из Бањалуке прво иду по поврће у Бијељину, а шта то они имају што ми немамо?! Треба стручно да их водимо, а не сумњивим дијељењем подстицаја. Битно ми је да се производ нашег града види, да постоје пољопривредници који производе велику количину хране и запошљавају 10-20 људи. Тада им град треба храбро дати подстицај, а када неко пита зашто је том неком нешто дато, види се резултат као одговор, умјесто што се стално нешто крије.

Каква је по вама инфраструктура у Бањалуци?
– Катастрофална! Приградска подручја немају ријешене основне ствари као што је снабдијевање водом! МЗ Лауш, Паприковац, Лазарево 1 и 2, Чесма и друга насеља су као вароши, немају ријешену основну инфраструктуру! У њима није ријешено питање отпадних вода и канализационе мреже, а можете онда замислити какво је стање у мјесним заједницама које су још удаљеније.

Људи у Лазареву и даље живе у трошним баракама.
– Тамо инфратруктура не постоји. Морамо под хитно урбанистички ријешити овај проблем, и онда видјети како помоћи тим људима уз партнерство власника и становника барака и инвеститора. Морамо хитно кренути и у ријешавање канализационих и отпадних вода које се слијевају у ријеку Врбас. Поставити колекторе, да нам инспекција не мора сваке године бранити купање. Врбас мора поново бити крајишка љепотица. Даље, потребни су вртићи, бар два годишње, јер 2-3 хиљаде дјеце чека на њих. Родитељи уписују дјецу у вртић чим се роде,а дочекају да им дјеца крену и у школу да не буду позвана.

Да ли је Бањалука и даље град зеленила?
– Није, и то одавно. Шта смо направили од парка „Петар Кочић“? Када су тај парк у плочама поставили, шта смо очекивали да ће бити у другим дијеловима града? Погледајте само комплексе који се граде по Бањалуци, бетон, бетон и бетон. Зашто некада не дођу и не направе пројекат како ће изгледати будући комплекс? На цртежу само прва зграда буде нацртана, а након што је направе и продају станове настави се градња. Онда за пар година та зграда се окружи другим објектима и нема више зеленила.

Видите ли рјешење?
– Направити планско ријешење сваког дијела града па онда почети продавати станове, умјесто што људи купе стан у центру а убрзо схвате да живе у џунгли. Често људи не могу ни ауто паркирати поред зграде зато што нема паркинга али има 500 станова. То је наша реалност. Послије рата смо имали огроман простор гдје су биле двије касарне, гдје је био Чајевец, Инцел итд. Шта смо изградили? Бетон и стакло. Ко је имао користи од тога сем неколико „инвеститора“ и оних који су са њима били повезани и стекли ненормално богатство на имовини грађана. То се под хитно мора зауставити. Не можемо дозволити да сваких мјесец дана, како коме одговара, Скупштина града усваја измјене регулационог плана. Морамо направити стратегију, бар у наредних дест година како ће урбанистички град изгледати.

Да ли су грађани упознати са дешавањима у граду?
– Власт је настојала грађане “убити у појам”. Окренули су их да се сви баве само високом политиком. Људи који су тражили изградњу цркве у Борику на крају су се представљали као највећи заговорници да се то не оствари. Ако је то прошло, онда то довољно говори о информисаности грађана. Нико не пита колико се град задуживао 2005. године и пар година послије, и гдје је због тога доведен буџет? Шта су урадили око тог проблема? Ми требамо радити на инфраструктури, али и развојним пројектима, ако узмемо кредит морамо знати одакле га вратити. Не можемо узети кредит са неким грејс периодом па онда да нас је брига шта послије.

Како обезбједити радна мјеста, првенствено за младе?
– Стварањем амбијента за довођење здравих инвеститора. Користећи познанства и својим ауторитетом обезбједити да инвеститори дођу овдје и да виде да стварно неко искрен стоји иза њих. Ми у Бањалуци немамо озбиљну фабрику, а многе мање средине их имају. Сахранили смо наше индустријске гиганте и нисмо у стању чак ни земљу на којој су били продати како треба. Имамо из Бањалуке многе људе који су у дијаспори озбиљни предузетници. Да ли смо икада разговарали са њима? Гледати како раде други, нпр. у неким Хрватским општинама, квадрат земље је евро, као и дозвола за отварање фирме. Али је услов да запослиш 20 радника у некој индустријској производњи.

Какав резултат очекујете у октобру?
– Сигурна побједа Драгана Чавића за градоначелника. И анкете и нека наша истраживања које смо радили показују да упркос веома озбиљном расту Радојичића, у односу на резултат господина Гаврановића, немају шансе. Очекујем и да ће већину имати странке окупљене око Савеза за промјене, те да ће НДП бити друга странка по снази.

Да ли ћемо добити споменик борцима РС у центру града?
– Велика је срамота да тај споменик буде између Тржнице и Ферхадије како се спомињало јер не смијемо дозволити себи да изазивамо међунационални сукоб. Неодговорна је и изјава господина Радојичића да споменик буде на Бањ брду. Породице погинулих бораца, њихови преживјели саборци и поштоваоци желе споменик са јасно истакнутим националним-српским и вјерским-православним обиљежјима и у близини православног храма како би могли да се обезбиједе и испоштују сви вјерски обичаји кад год за тим неко осјети потребу.

Гдје би сте ви подигли споменик?
– Да ли је то “крашов” паркинг или у близини споменика Бану Милосављевићу, грађани треба да донесу одлуку. Даћемо приједлог идејних рјешења и споменик подићи у наредном мандату. Направићемо комплекс, који неће коштати 20 милиона КМ како они причају. Споменик ће захтијевати финансијски скромна средства, а биће нешто што ће осликавати симбол бораца РС.

srpskacafe.com

The post Драган Талић: Бањалуци недостаје храбрости! appeared first on Narodni demokratski pokret (NDP).