Иванић Додику: Суздржите се од ДРЖАЊА ЛЕКЦИЈА о стварима о којима НЕМАТЕ ПОЈМА

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић упутио је данас писмо предсједнику Српске Милораду Додику у којем поручује Додику да његов “поглед на Стратегију спољне политике, коју је усвојило Предсједништво БиХ, обилује тешким квалификацијама и увредама”.

“Стратегија је документ који усваја искључиво Предсједништво БиХ, у складу са овлаштењима из члана 3. став 1 и члана 5. став 3. Устава БиХ и није прописана никаква обавеза јавне расправе. Подсјећам Вас да сам током 2003. године, када је усвајана прошла Стратегија спољне политике, био министар иностраних послова БиХ и да је она усвојена на мој приједлог, те о процедури њеног доношења знам много више од Вас.
Не петљати се у туђе надлежности

Будући да Ви лично у томе нисте ни на који начин учествовали, било би паметније да се суздржите од држања лекција о стварима о којима немате појма. Ја од Вас нисам никад тражио да ме консултујете о питањима о којима, у складу са Уставом, одлучује предсједник Републике Српске, па и од Вас очекујем да се не петљате у надлежности члана Предсједништва.

Приликом припреме Стратегије консултовао сам се са великим бројем домаћих стручњака, амбасадора и професора из Републике Српске, који о међународним приликама знају много више од Вас и нико од њих није имао озбиљнију примједбу на садржај Стратегије.

Стратегија, како јој и сам назив каже, представља начелан документ и као такав није ни заслуживао пажњу коју сте му дали. Ја знам, а увјерен сам да то види и јавност, да је Ваша критика само покушај моје дискредитације, јер сам Вам противкандидат на изборима. За разлику од Вас, ја се не бојим аргументоване расправе и немам намјеру да водим овако прљаву кампању коју сте Ви већ почели.

Тачно је да се у Стратегији указује на потребу да БиХ у процесу придруживања активно прати заједничку спољну и безбједносну политику Европске уније. Зачуђује ме да то сматрате погрешним, јер је то обавеза сваке земље која жели да постане члан ЕУ. И сами сте толико пута рекли да подржавате чланство БиХ у ЕУ, а запрепашћен сам да до сада нисте знали да то подразумијева и праћење заједничке спољне и безбједносне политике ЕУ.

Још ме више чуди да не знате да је исти став садржан у члану 10. Споразума о стабилизацији и придруживању који је предсједавајући Савјета министара Никола Шпирић потписао 2008. године у име БиХ. Подсјећам Вас да је члан Предсједништва БиХ у то вријеме био Небојша Радмановић. Нико од њих, па ни Ви лично, нисте имали примједбе на овај став, иако је у документима које су потписали Ваши представници у питању уговорна обавеза Босне и Херцеговине, а у Стратегији само начелно опредјељење.

Исти однос према заједничкој спољној и безбједносној политици ЕУ садржан је и у одговорима на питања из Упитника ЕУ које је усвојила Влада РС коју води госпођа Жељка Цвијановић, Ваш најближи сарадник. Ви лично сте више пута истицали свој понос због начина како су одговори припремљени и усвојени у институцијама.

Запрепашћен сам степеном Вашег незнања о томе шта су усвајале институције Републике Српске који је видљив из Вашег писма. Да сте ово знали, сумњам да бисте ми икада послали онакво писмо.

Позивам Вас да не измишљате и подмећете ми тобожње наметање санкција Русији. Тога није било нити ће бити док сам ја члан Предсједништва БиХ, па макар то значило и заустављање европског пута. Подсјећам Вас да сам по избору за члана Предсједништва затекао уговор о извозу наоружања у Украјину, чему се Русија супроставила. Кадрови из Вашег СНСД су кукавички побјегли од тог проблема, а ја сам успио да спријечим извоз оружја, што је Русија итекако знала да цијени.

Уједно Вас подсјећам да се у Стратегији нигдје не спомиње чланство БиХ у НАТО, што чак ни Ви не можете да негирате. Сматрам да БиХ не може постати члан НАТО све док, и ако, Србија не буде у НАТО. Тај став јасно заступам већ дуже од десет година и немам га намјеру мијењати.

Нажалост, подсјећам Вас да је господин Радмановић, уз Вашу личну сагласност, затражио одобравање Акционог плана за чланство БиХ у НАТО. Морам Вас подсјетити да сте тај захтјев, пун хвалоспјева НАТО-у, поднијели након што је Србија већ донијела Резолуцију о војној неутралности, што је тек крајње лицемјерно и супротно интересима српског народа у цјелини. Ваљда знате да је Вашем захтјеву одмах удовољено и да је тај План одобрен у Талину.

Тренутни ниво односа са НАТО је посљедица политичких одлука које сте донијели Ви и СНСД, тако да на активирање тог Плана не могу више утицати органи БиХ. Због тога је кукавички бјежати од сопствене одговорности и за властите грешке, када је у питању НАТО, оптуживати било кога другог.

Уколико сте из овог писма сазнали чињенице које до сада нисте знали, онда ћу бити мање тужан због стила комуникације који намећете. Ако и у будућности наставите да изврћете чињенице и вријеђате, увијек ћете добити адекватан одговор, написао је Младен Иванић, члан Предсједништва БиХ из Републике Српске.

С поштовањем,

Младен Иванић
Члан Предсједништва БиХ
из Републике Српске

Чланак Иванић Додику: Суздржите се од ДРЖАЊА ЛЕКЦИЈА о стварима о којима НЕМАТЕ ПОЈМА се појављује прво на Партија демократског прогреса.