Иванић: Изетбеговић погрешно пренио идеју Србије о разграничењу двије државе

Члан Предсjедништва БиХ Младен Иванић оцјењује за „Вести“ да је Бакир Изетбеговић потпуно погрешно пренио идеју Србије о разграничењу двије државе. Такође, званично Сарајево, мада има највећи интерес да се дефинишу границе, непотребно прави лошу атмосферу око тог питања.

– Није тачно да приједлог Србије подразумијева исправљање границе код хидроелектрана Бајина Башта и Зворник. Заједно смо гледали посљедњи приједлог из Србије у коме је јасно наведено да би граница ишла средином ријеке, сем у ова два случаја у коме се тражи несметано коришћење ХЕ. Међутим, Изетбеговић због предстојећих избора очигледно има жељу да се покаже као чврст бранилац интереса Бошњака у БиХ. Нажалост, и даље смо свједоци да се онај ко више галами третира као истински бранилац националних интереса – каже Иванић.

Да ли БиХ може у ЕУ 2025?

– Вјерујем да је ЕУ први пут озбиљна у намјери да прикључи Западни Балкан јер је то све више њихов интерес. А тешко је рећи ко ће и како ући, то зависи од нас самих.

Да ли сте задовољни састанком предсједника Србије, Хрватске и БиХ?

– Чињеница да је такав састанак уопште одржан послије шест година по мени је велики успјех. Други добар резултат је што се причало отворено, чак и када је ријеч о питању несталих или граница.

Чија је „кривица“ што је посљедњи овакав састанак одржан 2012?

– Тешко је рећи чија је грешка. Просто, то је био резултат повећаних тензија у региону и превише изговорених тешких речи на свим странама. Верујем да ћемо се ускоро поново наћи и разговарати, а председник Вучић је предложио да то буде ускоро у Новом Саду.

Милорад Додик је најавио кандидатуру за члана Председништва. Како ће сарађивати с Изетбеговићем?

– Заиста тешко могу да замислим тако нешто. Али, сумњам да ће бити таквих дилема зато што ћу се и ја кандидовати, па ћу побиједити Додика.

Разговарало се и о промјени изборног закона у БиХ, што је питање које тишти Федерацију?

– Уставни суд је наложио промјену тог закона, али нисам оптимиста да ће до тога и доћи. Велика је разлика у концептима хрватских и бошњачких представника, а при томе учесници тих разговора не дјелују искрено да су спремни на компромис. Плашим се да је ситуација због овог питања много озбиљнија него што људи мисле и да би БиХ због недостатка политичке воље могла да уђе у озбиљну кризу.

Може ли Српска ту да пресуди?

– Сматрам да Српска не би требало да се мијеша у ово питање, то је проблем Хрвата и Бошњака. Као што су на почетку рата увезивали заставе и формирали Федерацију, нека сада сами ријеше ово питање. Српска је ионако доста трпила, поготово у послијератном периоду.

Да ли је договорена боља привредна сарадња?

– Идеја око које су се сви сложили је да се још више олакша и убрза трговина и то кроз оне практичне ствари на терену: од тога колико ће радити инспекције за фитосанитарну заштиту, до идеје да се убрза проток роба са мање формализма на границама.

The post Иванић: Изетбеговић погрешно пренио идеју Србије о разграничењу двије државе appeared first on Партија демократског прогреса.