Иванић на СБФ: Позив инвеститорима да улажу у БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић позвао је инвеститоре у свијету да улажу у БиХ, истичући да је позитиван знак за инвестирање то што се очекује да ће БиХ до краја године постати кандидат за чланство у ЕУ.

– БиХ има низ предности које се обично не виде јер се наш свакодневни живот превише бави политичким разликама – рекао је Иванић који је данас у Сарајеву званично отворио осму међународну инвестициону конференцију „Сарајево бизнис форум 2017“, под покровитељством Предсједништва БиХ.

Он је истакао да је обавеза политичара да мијењају имиџ земље, да поправљају слику о њој и да ураде све што могу да слика буде другачија.

Иванић је изразио увјерење да ће са другачијом перцепцијом, другачијим поимањем БиХ, доћи многи озбиљни инвеститори.

– Да би страни инвеститори дошли и домаћи морају добро функционисати и остваривати добре резултате. Када се БиХ окрене тим темама може остварити јако добре и позитивне резултате јер је то оно што нам треба – нагласио је Иванић.

Иванић је упозорио да у БиХ влада превелика незапосленост, да превише младих људи одлази са ових простора, десетине хиљада током године, те навео примјер да је недавно само једна амбасада навела да је издала око 15.000 радних виза у једној години.

Према његовим ријечима, тренд одласка младих људи из БиХ по сваку цијену мора се зауставити.

– Најбољи начин је да оставимо по страни политичке разлике за које знамо да их не можемо брзо рјешавати, да се покренемо промјени имиџа земље, да створимо услове за долазак инвеститора, да се десе инвестиције и да буде запошљавање – оцијенио је предсjедавајући Председништва БиХ.

Иванић је изразио наду да ће и рад учесника „Сарајево бизнис форума“ допринијети томе и да ће инвестиција у будућности бити.

Он је подсјетио да је једна од кључних ствари која се у БиХ очекује ове године даљи корак ка приближавању Европској унији.

– Ми смо увјерени да би до краја ове, евентуално почетком идуће године БиХ требало да постане кандидат за чланство у ЕУ и у вези с тим треба сви да радимо – поручио је Иванић.

Он је констатовао да се то може остварити и да је то позитиван знак инвеститорима да ће „они који данас дођу имати и највеће ефекте у времену које долази“.

– Свима вама који желите да инвестирате у ове просторе се захваљујем и у име Председништва желим успјешан рад – поручио је Иванић.

„Сарајево бизнис форум“ окупио је инвеститоре и пословне људе, али и представнике земаља из цијелога света, који ће имати прилику да се упознају о могућностима улагања у БиХ, али и земље региона – Словенију, Хрватску, Србију, Црну Гору, Македонију и Албанију.

Овогодишњи форум објелоданиће низ пројеката из пољопривреде, енергетике, образовања, финансија, инфраструктуре, грађевинарства, услуга, туризма и других развојних сектора.

Очекује се учешће великог броја угледних инвеститора и гостију међу којима ће бити челни човјек једне од највећих светских авио-компанија „Емиратес“ шеик Ахмед бин Саед Ал Мактоум.

The post Иванић на СБФ: Позив инвеститорима да улажу у БиХ appeared first on Партија демократског прогреса.