Иванић: Одлука Суда о одбацивању ревизије пресуде је и мој лични успјех

Међународни суд правде у Хагу одбио је захтјев БиХ за ревизију тужбе против Србије. Тим поводом, предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине сазвао је прес-конференцију у Бањалуци у којој је одлуку назвао и својим личним политичким успјехом.

„Образложење Међународног суда правде је јасно. Они неће разматрати случај, јер нити један релевантан орган БиХ није донио одлуку, ово је за мене очекивано. Упозоравао сам на ово, а један дио људи није хтио да за ово чује“, рекао је Иванић.

Сматра да је ово одлука која озбиљно подржава Дејтонску БиХ, јер јасно показује да нико више у име БиХ осим њених институција не може доносити одлуке.

„Била је ово сложена политичка битка којом сам се дуго бавио. Да на вријеме нисам почео радити, затекле би нас сличне околности. Када се припремите, имате аргументе, када их добро посложите – одвијају се у вашу корист. Ја сам имао аргументе јасне природе, и то показује да се на један другачији начин може остварити политички циљ“,рекао је Иванић.

„Ово сматрам неком врстом и личног успјеха у мојој политичкој каријери. У појединим тренуцима сам се осјећао као неко коме је намијењено да буде крив и одговоран“, казао је додавши да појединци у Републици Српској нису стајали иза њега.

„Може се доћи до побједе, када имате конкретне ставове и доказе. Другачија политика може довести до резултата. Нисам злоупотребљавао жртве, и о томе нисам говорио. Жртава има на свим странама, и све их поштујем“, изјавио је Иванић у обраћању медијима.

„Захтјев за ревизију је отворио крупна питања – која захтијевају одговоре. Све око ревизије је ишло ван институција, давао сам шансу, сазивао сједнице Предсједништва, али ванинституционални рад је заговарало бошњачко политичко водство“, казао је.

„Мораћемо се бавити тиме да нико нема право да користи име БиХ од стране само једног народа. ПОказало је ово да се именом БиХ могу називати ствари само са подршком сва три народа“.

Тврди да се мора дати одговор на паралелне структуре у БиХ.
„Имали смо прилику да бошњачки члан Предсједништва даје налоге бошњачким амбасадорима, отварала се писма – мени намијењена“.

Тврдио да неће одустати од враћања ствари у систем.

„Колико год то тешко било, очекујем то и од осталих, јер је то суштина функционисања Дејтонске БиХ. Сваки други покушај је удар на БиХ, и ово је био удар на БиХ“, утврдио је пресједавајући Предсједништва БиХ.

Наредне седмице ће бити период гдје ће инсистирати да се на ово стави тачка, јер како је казао, нико нема право да приватизује БиХ.

„Када год је интерес Републике Српске и народа који представљам угрожен имам намјеру га га браним“, закључио је Иванић.

The post Иванић: Одлука Суда о одбацивању ревизије пресуде је и мој лични успјех appeared first on Партија демократског прогреса.