Иванић присуствовао прослави Дана Европе и Дана побједе над фашизмом

Поводом Дана Европе у Народном позоришту у Сарајеву уприличен је свечани концерт Сарајевске филхармоније. Домаћин догађаја је Ларс-Гуннар Вигемарк, амбасадор Европске комисије у БиХ, а свечаности су присуствовале бројне званице, међу којима предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић.

Предсједавајући Предсједништва Иванић је истакао да је 9. мај у БиХ важан из два разлога, јер се обиљежава и као Дан побједе над фашизмом.

Надамо се да ћемо Дан Европе ускоро обиљежавати и као пуноправна чланица. За нас је то веома значајно јер прихватајући европске вриједности многи од наших сукоба ће аутоматски нестати – навео је Иванић додајући да је највећа обавеза на том путу на представницима БиХ.

Поручио је да БиХ има шта унијети у ЕУ, “занимљиву политику“, али и пуно боље од политике, од природе до културе, науке и економије.

„Јако сам захвалан организаторима и драго ми је да се овај дан поштује, те да се и даље боримо против фашизма. Антифашистичке вриједности у БиХ су веома важне и ми их морамо бранити, не само ријечима него и дјелима. Девети март у Европи ми обиљежавамо и као Дан Европе, али се надамо да ћемо га ускоро славити и као чланица ЕУ. Као што је амбасадор рекао, много тога можемо донијети, не само занимљиву политику, већ и занимљиву културу, природу, науку и предан рад“, истакао је Иванић

 

Дан Европе слави се сваке године 9. маја у поводу годишњице хисторијске Шуманове декларације која је поставила основне темеље на којима је изграђена ЕУ. То је и прилика да се славе достигнућа ЕУ, трајни мир, економска сарадња и кретање без граница.

 

 

The post Иванић присуствовао прослави Дана Европе и Дана побједе над фашизмом appeared first on Партија демократског прогреса.