Иванић разговарао с Борутом Пахором и Анджејем Дудом

Предсједавајући Предсједништва БиХ др Младен Иванић разговарао с предсједником Словеније Борутом Пахором и предсједником Пољске Анджејем Дудом, у дворцу Стрмол у Словенији

Теме трилатералног радног састанка биле су актуелна политичка ситуација у региону Западног Балкана, као и у Европској унији.

Предсједавајући Предсједништва БиХ др Младен Иванић рекао је на конференцији за новинаре послије састанка да је захвалан двојици предсједника који, без обзира на унутрашње проблеме, песимизам и забринутост земаља чланица унутар Европске уније, ипак желе да чују и погледе из БиХ на стање у региону Западног Балкана.

Др Иванић је рекао да охрабрује чињеница да и даље има политичара и лидера који су свјесни значаја Европске уније за цијели Западни Балкан, и да њему лично значи то што су данас предсједници Словеније и Пољске посебну пажњу посветили приликама у БиХ.

”БиХ треба подршка. У случају да буде изолована, БиХ ће бити суочена с унутрашњим сукобима и разликама. БиХ као дио шире породице може да буде стабилна и спремна да прихвати правила понашања и политичког дјеловања које је Европска унија развила. Увјерен сам да је ово битан предуслов стабилности унутар БиХ, а тиме и на простору Западног Балкана”, рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Др Иванић је нагласио да ће БиХ учинити све што је могуће да покаже да је спремна и заинтересована за реформе које воде ка европским интеграцијама.

”Свјесни смо унутрашњих разлика, али сам увјерен да ћемо врло брзо успјети да направимо одлучујући искорак, а то је да ћемо, након што одговоримо на питања из Упитника Европске комисије, показати да смо спремни да БиХ добије статус кандидата за ЕУ, што би био значајан искорак”, рекао је предсједавајући Пресједништва БиХ др Младен Иванић.

Предсједник Словеније Борут Пахор рекао је да актуелна ситуација у Европској унији помјера фокус пажње, али да европска перспектива остаје најпоузданије средство за очување стабилности.

Предсједник Пољске Анджеј Дуда рекао је да се Пољска заузима за регион Западног Балкана и очување мира, као и изградњу односа између свих народа.

Пољски предсједник је подсјетио да је ова земља у БиХ присутна с 24 војника у склопу мисије ЕУФОР-а, те да подржава напредак БиХ ка Европској унији и НАТО-у, али уколико за то постоје спремност и воља свих народа у БиХ.

 

The post Иванић разговарао с Борутом Пахором и Анджејем Дудом appeared first on Партија демократског прогреса.