Иванић: Сигуран сам у побједу

Предстојећи избори за српског члана Предсједништва БиХ биће веома интересантни. Увјерен сам да ће дуел Иванић-Додик подићи излазност бирача, а ја рачунам на подршку народа и сигуран сам у побједу, рекао је члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић гостујући у синоћњој емисији ”Став” телевизије К3.

Иванић је подсјетио да је на прошлим изборима за њега гласао и дио бирача из СНСД, ДНС и социјалиста и да је сигуран да ће њихову подршку добити и ове године.

”Рачунам на њихове гласове и, наравно, гласове партија мог Савеза за промјене. А ако изађе 40.000 нових људи, што је сасвим реално, Савез за промјене побјеђује. Народ треба да зна да је излазак на изборе важан и да ће ове године сваки глас бити јако битан”, рекао је Иванић.

Тврдњу Милорада Додика да има више од 120.000 гласова предности сматра као Додиково охрабривање самог себе.

”Када неко има тако велику предност онда о њој не говори, већ је чува као изненађење”, рекао је Иванић.

Подсјећа да током протекле четири године на овој позицији није изгубио ни једну битку.

”Чувао сам Републику Српску. Одбранио сам њену позицију, а нисам улазио у конфликте са другим странама. Чувао сам Српску, али сам показивао и ширину и спремност на договор. У Сарајеву је неопходно стварати компромисе, а, искрено, не знам шта би Додик могао доље да ради”, нагласио је Иванић.

Додаје да је његов концепт да иде сигурно и стабилно и да није човјек ризика.

”Обећао сам људима да са мном рата неће бити и стојим иза тога”, рекао је Иванић.

Он је навео да ће водити позитивну кампању, без вријеђања, сталног критиковања и оспоравања, а у складу са својим увјерењима да Српска итекако може да сачува своју позицију.

”Поготово у овом тренутку, кад су односи унутар ФБиХ климави, Република Српска може да постане фаворит међународне заједнице, добије озбиљне инвестиције и тако обезбиједи сигурност од било каквог угрожавања”, рекао је Иванић.

Иванић је рекао да је кампања владајуће структуре већ почела и то – лажним оптужбама, које пласирају преко јавног сервиса и измишљених портала.

”За вријеме мог мандата у Влади Републике Српске исплатио сам све пензије и двије које је претходна Влада остала дужна. То је, за 24 мјесеца укупно 26 пензија и лаж је оно што сада пласирају. Лаж је и да сам дао пасош Ганићу, лаж је да се оружје не уништава и да се те неке хаубице остављају Бошњацима…”, рекао је Иванић.

Јавни сервис Републике Српске – РТРС, додао је, не провјерава вјеродостојност података и информација и на тај начин учествује у пласирању неистина.

”Преносе лажне информације са портала који немају редакције и крше закон. Рецимо, кад смо код јавног сервиса, тамо већ 15 година нисам имао прилику да будем у оваквом интервјуу, један на један, осим у једној личној емисији. У Европи тако нешто не може да се деси”, рекао је Иванић.

Он је нагласио да не напада кадровска рјешења ове власти, али да ће увијек бранити своје људе, међу којима је и Славко Вучуревић, за којег се сервирају неистине.

”До октобра нас чека пуно тога ружног. Владајућа структура је овај изборни процес дефинисала као борбу за живот и смрт. То ми се не допада”, рекао је Иванић.

Што се тиче статистичких показатеља, подсјетио је да власт у Републици Српској говори о расту радних мјеста.

”Себе сматрам информисаним, али нисам чуо да је нека фабрика отворена у Бањалуци, у Прњавору или негдје друго. Број незапослених јесте смањен, али због тога што људи одлазе да раде у иностранство. Ако нам је то успјех, онда не знам гдје нам је крај”, рекао је Иванић.

Говорећи о односима са ФБиХ, подсјетио је да ми у Републици Српској имамо јединствен став – волимо Републику Српску, а уважавамо дејтонску БиХ.

”У ФБиХ нису прихватили ту чињеницу и никада неће рећи да уважавају Српску. То, практично, значи да није истински прихваћен Дејтонски мировни споразум. Дугорочно, БиХ нема стабилност ако не буде воље да се прихвати реалност”, рекао је Иванић.

Он сматра да код нас људи пуно причају, а мало раде и да нас и то удаљава од Европе.

”Има политичара у БиХ који и не желе да постанемо дио Европске уније. Свакодневне свађе, вријеђања… такве нас нико неће. Нема страних инвеститора, а све због лоше реторике на политичкој сцени. На такав начин – нема шансе за развој”, рекао је Иванић.

Подсјетио је да су ХДЗ и СДА током рата везивали заставе, а да смо ми платили високу цијену јер смо били сами.

Зато залагање за трећи ентитет није добро за Републику Српску – боље бити један од два, него један од три.

”Наш интерес је и да заштитимо српске интересе у ФБиХ, да водимо рачуна о нашем народу који је у кантонима ФБиХ сведен на мањину, а у четири нису ни конститутивни. А у некима од њих је на власти и СНСД. Тражићу да се у Изборни закон уврсте и проблеми Срба у кантонима које контролише ХДЗ, тј. да се ријеши представљање Срба у Мостару”, рекао је Иванић.

Нагласио је да добро радио у протекле четири године и да није изгубио ниједну битку.

”Мој успјех је рушење покушаја ревизије пресуде пред Међународним судом правде у Хагу по тужби БиХ против Србије. Својим међународним везама сам указивао на грешке у вези с пописом и Европска комисија за статистику је увидјела те грешке на које сам указивао. Оно на шта сам изузетно поносан је утврђивање стратегије спољне политике”, рекао је Иванић.

Говорећи о Партији демократског прогреса, рекао је да је задовољан оним што је оставио предсједнику Браниславу Бореновићу.

”Повукао сам се са чела партије након побједе на изборима. То сам учинио јер сам мишљења да треба дати шансу новим, млађим људима. Сада у ПДП постоје нови, млади људи, стиже нова генерација свих профила која прави сјајне ствари. Нови људи у Партији су направили ”Програм обнове Републике Српске”, интерпелације… Њихова енергија у комбинацији са искуством које већ постоји је добитна комбинација”, рекао је Иванић.

Чланак Иванић: Сигуран сам у побједу се појављује прво на Партија демократског прогреса.