Министарска конференција у Бањалуци

Игор Црандак за истим столом окупио је колеге из Мађарске, Србије, делегацију из Бугарске као и извјестиоца Европског парламента за БиХ.

Министарској конференцији присуствовали су и први људи Парламентарне скупштине БиХ и ентитетских парламената. Сагласили су се да ће у процесу евроинтеграција најтежи посао бити усклађивање законодавства како би се створио правини оквир за борбу притив криминала и корупције.

Европској унији након Брегзита потребне су позитивне ствари и то је права шанса да БиХ постане дио Евопе, порука је са министарске конференције коју је у Банском двору у Бањалуци организовао министар инистраних послова.

Сад је прави тренутак, поручио је Кристијан Дан Преда, и властима рекао да требају испунити само три услова за чланство у ЕУ. Први од њих је добар оквир за борбу против криминала и корупције.

“Немогуће је да земља са толиким нивоом корупције постане чланица ЕУ. Други битан услов је имати слободне медије, а не медије под притиском странака. А трећи битан услове јесте да постоје Владе које раде за своје грађане, а не за политичаре”, казао је Дан Преда.

Министарску конференцију отворио је српски члан бх. Предсједништва. Све зависи од нас поручио је Младен Иванић јер нова стратегија Европске уније за Балкан пружа добар оквир.

“Европи је потребно ново проширење и зато мислим да су они врло искрени када је ово сад проширење у питању и зато мислим да имамо шансе”, рекао је Младен Иванић, српски члан Предсједништва БиХ.

У истој стратегији пише да нема уласка у Европску унију док земље Западног Балкана не ријеше питање граница. Иако се ни са Србијом БиХ није могла договорити о линији разграничења, представници двије земље данас нису крили оптимизам.

“Када неко други закаже Србија је ту и Србија је конструктивна и Србија хоће да своју улогу лидера у процесу заједно са Црном Гором онако како је стратегија и препознала испуни на прави начин”, рекла је Јадранка Јоксимовић, министар европских интеграција Србије.

“Сви су сагласни да је управо стратегија потврда да Европска унија заиста са тим прави једну обавезу себи да заврши посао прикључења Балкана”, изјавио је Црнадак.

 

The post Министарска конференција у Бањалуци appeared first on Партија демократског прогреса.