Министарство иностраних послова БиХ: БиХ се није придружила изјави ЕУ у случају тровања руског шпијуна

У вези са наводима објављеним у појединим медијима у БиХ, у којима се наглашава да се БиХ на међународном плану придружила изјавама којима се прејудицира одговорност за случај тровања забрањеним супстанцама – случај Скрипаљ, Министарство иностраних послова БиХ обавјештава јавност да је став Министарства који су медији објавили 27.03.2018. једина службена позиција БиХ у односу на питање дипломатске кризе настале у предметном случају.

Подсјећамо, БиХ изражава забринутост чињеницом да је установљена злоупотреба опасних хемијских материја, чија је употреба забрањена међународним конвенцијама. БиХ изражава наду да ће након проведене истраге овај случај бити до краја расвијетљен. БиХ са пажњом прати развој ситуације везане за протјеривање руских дипломата из одређеног броја земаља, али БиХ неће предузимати ове или сличне мјере.

Министарство иностраних послова БиХ наглашава да није дало сагласност ни једној дипломатској мисији БиХ у свијету за придруживање изјавама које се односе на предметни случај, јер поводом овог случаја, који је изазвао велику међународну пажњу, не постоји став Предсједништва БиХ.

Министарство иностраних послова БиХ ће цјелокупну информацију са свим расположивим подацима везаним за овај случај, до краја радног дана доставити Предсједништву БиХ.

Чланак Министарство иностраних послова БиХ: БиХ се није придружила изјави ЕУ у случају тровања руског шпијуна се појављује прво на Партија демократског прогреса.