На приједлог ПДП-а увећан буџет за породицу, дјецу и омладину

ДОБОЈ – Демографски проблем једно је од кључних питања за опстанак и напредак Добоја, али и цијели Републике Српске, истичу из добојског ПДП-а. Градски одбор ове странке актуелизовао је ово питање кроз рад својих представника у органима града.

Из добојског ПДП-а кажу да су кренули са реализацијом својих четрнаест мјера популационе политике за град Добој које су, како истичу, пажљиво креирали.

– Посљедњих година свједоци смо великих миграционих кретања, одлива репродуктивне радне снаге, као и смањене стопе наталитета. Долазимо до неспорног закључка да је наталитет темељ економског развоја, док би пронаталитетна политика представљала стратешко питање. При анализи стања циљних група за потребе овог документа експертизу су обавила лица која располажу методолошким и садржајним знањем о проблему. Замисао је да се демографски проблем рјешава кроз овај документ који подразумијева мјере које се могу спровести на нивоу локалне заједнице, а не захтијевају превелика финансијска средства – каже Оливера Недић, предсједница Форума жена добојског ПДП-а.

Недићева додаје да су у процес израде овог документа укључивали и оне којих се тај проблем и та политика највише тичу, како оне који је креирају и изводе, тако и оне на које се односи.

Слободан Васиљевић, одборник ове странке у локалној скупштини, каже да рад и залагање на пољу пронаталитетне политике већ дају позитивне резултате.

– У фази усвајања буџета града за 2019. годину ПДП је предложио сет мјера који се односи на пронаталитетну политику. Градска власт је нашла разумијевање и на наш приједлог за текућу годину увећала дио буџета који се односи на породицу, омладину и дјецу са 100 на 200 хиљада марака, што сматрамо врло позитивним, па с правом можемо рећи да наше залагање у области пронаталитетне политике већ даје резултате – истиче Слободан Васиљевић, одборник ПДП-а у Скупштини града Добој.

Он додаје да у наредном периоду очекује реализацију још неколико од четрнаест предложених мјера.

– За реализацијју свих предложених мјера је потребно око 600.000 марака, али ми ћемо изабрати приоритете и у оквиру одобрених средстава кренути у реализацију. Наставићемо са конструктивним радом – рекао је Васиљевић.

Чланак На приједлог ПДП-а увећан буџет за породицу, дјецу и омладину се појављује прво на Партија демократског прогреса.