ПДП: Власт уништила Српску, спремамо смјену Владе

На прес конференцији одржаној данас у просторијама Партије демократског прогреса презентовани су економски и демографски подаци који показују катастрофално стање привреде Републике Српске и учинак власти СНСД-а у задњих 10 година. Конференцији су присуствовали предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић и др Јелена Тривић, доцент на Економском факултету Универзитета у Бања Луци.

Бранислав Бореновић је навео да је стање у Републици Српској катастрофално и да је први корак у рјешењу тог проблема пад Владе.

Економски индикатори све говоре: власт је довела Српску пред економско уништење. Једино рјешење је пад Владе. Само се тако може зауставити даља агонија,

изјавио је Бореновић

Излажући економске показатеље, др Тривић је навела неке од најзанимљивијих података који су, како каже, јавно доступни што наводи да је стварно стање вјероватно горе.

„Стопе раста БДП-а за мандата ове владе су катастрофалне; раст БДП-а је некад био 6-7% а сад је 0,31% у просјеку. То практично значи да раста нема.“ рекла је др Тривић отварајући излагање о економском стању Републике Српске.

„У Републици Српској просјечна плата је нарасла за 250КМ, док је потрошачка корпа порасла за 880КМ у последњој деценији.“ изјавила је др Тривић додавши како је „покривеност просјечне плате и потрошачке корпе је 47% “

Она је потом изнијела податак како 103 милиона КМ дугује Влада, владине институције и предузећа чији је оснивач Влада. При том, 513 милиона KM износи дуг на име пореза и доприноса јавних предузећа у Републици Српској. Здравствене установе дугују 113 милиона по основу доприноса за Фонд ПИО.

Забрињавајућа је статистика која говори о све горем демографском стању у Републици Српској.

„0,97 је однос радника и пензионера. Мање од једног радника долази на једног пензионера. По попису из 2013, број Срба у Српској је 970 000. Републички завод за статистику не води податке о емиграцији, а како знамо да људи масовно одлазе, значи да је број Срба око 900 000″ навела је др Тривић.

Упоређујући економску слику Федерације БиХ и Републике Српске, др Јелена Тривић је подвукла како је мит о „бољем дијелу БиХ“ велика лаж власти.

„Дуг Републике Српске по глави становника је 52% већи од Федерације. При том је учешће рате кредита достигла 47% укупних буџетских прихода. Половина прихода из буџета се троши на враћање дуга. У задњих 10 година рата кредита је са 119 мил дошла на 850 милиона.

Бранислав Бореновић је закључио како очекује подршку свих коалиционих партнера али и посланика владајуће коалиције за смјену Владе, јер она нема никакве резултате иза себе и не оставља никакве аргументе за свој рад.

„Влада нема одговор ни на једно кључно питање. Ускоро ћемо припремити Образложење за иницијативу за смјену Владе према пословнику о раду НСРС, члан 298.“

Он је позвао све политичке субјекте који су свјесни ситуације у којој се налазимо да се ријеше лидера који их тренутно воде, да се реформишу и ријеше тајкуна у својим редовима како бисмо сви заједно наставили радити на опоравку Републике Српске.

 

 

 

The post ПДП: Власт уништила Српску, спремамо смјену Владе appeared first on Партија демократског прогреса.