ПДП: За дјецу мора бити новца у буџету

Посланик ПДП у Народној скупштини Републике Српске Драшко Станивуковић најавио је да ће ова странка ускоро у скупштинску процедуру упутити више приједлога закона, међу којима су закон о измјена и допунама Закона о дјечијој заштити и приједлог новог закона о дјечијем додатку.

Станивуковић је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да ће ПДП у мају у скупштинску процедуру упутити приједлоге закона о финансијској подршци родитељима и закона о дадиљама.

– Новца за нови закон о дјечијем додатку има. Укидањем топлог оброка у посљедњих шест година узета је милијарда КМ. Сваке године се узме 30 милиона КМ на минули рад, који је умањен са 0,5 на 0,3 одсто. На нетранспарентним јавним набавкама сваке године се узме 1,2 милијарде КМ – навео је Станивуковић.

Предсједник Форума жена ПДП Дијана Јешић рекла је да је приједлогом измјена и допуна Закона о дјечијем додатку предвиђено да не постоји цензус на дјечији додатак без обзира на материјални статус родитеља, јер свако дијете треба да добије тај додатак.
– Овим приједлогом закона повећали смо старосну границу за исплаћивање додатка до 18 године дјетета, а повећали смо проценте 10 до 15 одсто за друго и треће дијете, а за четврто и свако сљедеће 25 одсто – појаснила је Јешићева.

Она је рекла да је на годишњем нивоу за ове намјене потребно издвојити око 130 милиона КМ из буџета Републике Српске или из неких додатних средстава.

Предсједник Демографског савјета ПДП Оливера Недић сматра да је у Републици Српској потребно све ресурсе усмјерити на демографску политику.

– Грађани, породице и дјеца не смију бити таоци растрошног буџета. За дјецу и породицу новца мора бити – истакла је Недићева.

Чланак ПДП: За дјецу мора бити новца у буџету се појављује прво на Партија демократског прогреса.