Тужба трећине Предсједништва БиХ против друге државе је рушење Устава БиХ

У Предсједништву БиХ не постоји сагласност за одржавање сједнице о ревизији пресуде против Србије, казао је предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић.

„О томе сам обавијестио и предсједника РС Милорада Додика и СДС. Без обзира на то, поново сам добио захтјев да закажем сједницу Предсједништва БиХ и опет није било сагласности“, рекао је Иванић на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Како је рекао, члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић треба тражити сједницу, јер само на тај начин може добити легитимацију.

„Јавно позивам све оне који пребацују одговорност на мене да кажу шта су урадили – и Додик и СДС. Свој дио одговорности ћу сносити“, додао је Иванић.

Софтићу истекао мандат, тужба нема легитимитет БиХ

„Тужба нема легитимитет БиХ, већ се покушава злоупотријебити име државе“, сматра Иванић.

Он је подсјетио да је у јулу прошле године упутио писмо Међународном суду правде у Хагу да у БиХ није било одлуке о ревизији пресуде, те да нема услова да Предсједништво БиХ донесе одлуку.

„Све би друго било неуставно. Агенту је истекао мандат и звао сам данас Сакиба Софтића да му пренесем исто“, истакао је Иванић.

Напоменуо је да је и министар вањских послова БиХ Игор Црнадак прије мјесец дана послао слично писмо Међународном суду правде у Хагу.

„С обзиром на то да и амбасадор може бити подносилац захтјева за ревизију тужбе, министар Црнадак је упознао с тим и амбасадора“, додао је Иванић.

Он је нагласио да из Међународног суда правде у Хагу није добио документ, него да му је кроз разговор речено да Сакиб Софтић нема легитимитет агента БиХ.

Осврнуо се и на скуп који у петак организује члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, казавши да претпоставља да ће бити одлучено да се иде са захтјевом за ревизију тужбе, али да ће „то брзо пасти“.

Очекивао је, додаје, да и Међународни суд правде каже које су процедуре у питању.

„Биће зо злоупотреба институција и назива државе. Тужба трећине Предсједништва БиХ против друге државе је рушење Устава БиХ“, констатовао је Иванић.

Он је прокоментарисао и евентуалну посјету предсједника Србије Томислава Николића БиХ, казавши да је преурањено о томе говорити с обзиром на актуелну ситуацију.

„Но, позив и даље стоји“, поручио је Иванић.

The post Тужба трећине Предсједништва БиХ против друге државе је рушење Устава БиХ appeared first on Партија демократског прогреса.