У Бриселу о Изборном закону, можда Дoл понуди и конкретно рјешење

Члан Предсједништва БиХ Младен Иванић непосредно прије одласка у Брисел говори о предстојећим сусретима са високим европским званичницима, али и састанку у Истанбулу који је изазвао опречне реакције у јавности, те односима у самом Предсједништву БиХ. Иванић такође отворено одговара на питање о кандидатури на октобарским изборима.

– Познато је да ће чланови Предсједништва БиХ на састанку са предсједником Европске народне странке (ЕPP) Џозефом Долом разговарати о изборном законодавству БиХ. Раније сте рекли да на састанак одлазите релаксирано, јер је проблематика везана за избор делегата у Дому народа ФБиХ и избор хрватског члана Предсједништва. Каква су Вам очекивања непосредно прије одласка у Брисел?

ИВАНИЋ: Прије свега, сматрам да је јако добро што се Дол, као предсједик најјаче групације у Европском парламенту, интересује за прилике у БиХ. То је човјек који има свакодневну комуникацију са најмоћнијим премијерима и предсједницима у Европи, те човјек који је показао изненађујуће велики интерес за БиХ.

До посјете је дошло након што је он задњи пут био у БиХ, када је видио дубину политичких проблема са којима се БиХ, али прије свега ФБиХ суочава због великих унутрашњих проблема и разлика у вези са Изборним законом БиХ. Не очекујем да ће Дол понудити нека конкретна рјешења, мада можда тога и буде, јер ми је познато да је један број људи покушавао да нађе неутрална размишљања.

У цјелини, очекујем врло озбиљно упозорење према нама да би криза која се назире због Изборног закона БиХ имала дубоке и дугорочне посљедице, посебно према европском путу, те да би значајно уназадила БиХ. Као чланице Европске народне партије, и СДА и ХДЗ БиХ и ПДП у томе имају своју одговорност.

– У вези са састанком са предсједником Европске комисије Жан-Клод Јункером појавиле су се недоумице. Да појаснимо – да ли ће сви чланови Предсједништва БиХ састати са овим европским званичником у Бриселу и које теме ће бити на дневном реду?

ИВАНИЋ: Ја сам тај позив добио касно, јуче, а раније сам преузео неке друге обавезе и међународне састанке, тако да заиста нећу бити у могућности да будем у Бриселу и да присутан на састанку у петак. Не знам каква је позиција друга два члана Предсједништва БиХ.

Претпостављам да је једина могућа тема разговора стање у којем се БиХ у односу са ЕУ, захтјеви, лобирања, жеља да се добије статус кандидата и колико знам, наш позив предсједнику Јункеру да дође у Сарајево и да се на лицу мјеста увјери у то шта се стварно догађа.

– Господине Иванићу, јесте ли уочи пута у Брисел разговарали са Бакиром Изетбеговићем и Драганом Човићем? Са каквим ставом ће колективни шеф државе наступити у разговорима са европским званичницима?

ИВАНИЋ: Ми код предсједника Дола идемо као лидери или чланови најважнијих партија које чине већину у Савјету министра. Дакле, не као Предсједништво, више идемо као политичке личности. У таквим условима није реално очекивати заједнички поглед, јер су разлике, посебно у вези са Изборним законом БиХ, огромне када су у питању односи између СДА и ХДЗ-а БиХ.

Ја ту могу и хоћу покушати да будем у једној врсти конструктивне улоге, у оној мјери у којој то буде зависило од мене. Но, одговорност за рјешавање те главне теме која ће бити присутна у овим разговорима, ипак је на СДА-у и ХДЗ-у БиХ. Други могу бити конструктивни, могу помоћи и нудити неку врсту медијације, али суштина рјешења мора бити у односу САД и ХДЗ БиХ, јер су то двије партије које имају највећу одговорности да тај проблем ријеше.

– Још један састанак је у фокусу јавности и то онај у Истанбулу, у којем су учествовали члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, предсједник Србије Александар Вучић и турски предсједник Ердоган. Низ реакција услиједило је по том питању. Како их тумачите, посебно ону предсједника РС Милорада Додика, те како сте генерално видјели овај сусрет?

ИВАНИЋ
: Сматрам да је било превише употребе за домаћу политичку јавност у цјелини. Туђе изјаве не бих коментарисао. Раније сам рекао, а то стварно и мислим, сваки састанак је користан. Једино што сам хтио нагласити јесте да ми нисмо имали заједничку платформу, а сваки од чланова Предсједништва БиХ има право и треба да разговара, јер је боље да се разговара, него да се сукобљава. Уколико се рјешење у вези са градњом аутопута покаже као тачно, сматрам чак да је оно коректно, али то заиста треба увести у институције система. Ентитетски парламенти једини су задужени за то.

– ПДП званично је потврдио да ћете бити кандидат на октобарским изборима за једну од двије највише функције. Која Вам је дража – члан Предсједништва БиХ или предсједник РС?


ИВАНИЋ
: Није питање шта ми је драже. Био сам члан Предсједништва БиХ и мислим да сам овај посао радио коректно, добро по интересе Репулике Српске, а трудио сам се да не правим конфликте када је у питању БиХ. Као и остали који су некада били бирани, волио бих да будем на том мјесту. Ту се више видим.

Но, из коректности према партнерима, прије свега СДС-у који је највећа партија, треба оставити отворене могућности и видјети шта су њихови ставови, те онда донијети дефинитивну одлуку.

– Дакле, спремни сте да у том погледу максимално сарађујете са СДС-ом?

ИВАНИЋ: Ред је да се разговара. Зависно од рјешења, и ја ћу доносити сопствене одлуке.

(Vijesti.ba)

The post У Бриселу о Изборном закону, можда Дoл понуди и конкретно рјешење appeared first on Партија демократског прогреса.