У Оштрој Луци није реализована Стратегија развоја општине

Општински одбор Партије демократског прогреса Оштра Лука жели да јавност Републике Српске и грађане општине Оштра Лука упозна са чињеницом да општинска власт коју чине ДНС-СНСД-СП није за протекле четири године реализовала ни једну од 49 тачака из Стратегије развоја општине, због чега се живот у овој рубној општини Републике Српске отежано одвија, а све се више мјештана, поготово младих са комплетним породицама, исељава и одлази из Оштре Луке. Општинска власт донијела је 2013. године Стратегију развоја општине за период 2014. – 2018. године у којој је оптимистично најављено да је отпочео „друштвени, економски и културни препород општине и да се ствара повољна пословна средина за улагања, угодна за живот и одмор, средина која пружа шансу младима, знања и идејама“.

Стратегијом је предвиђено да ће „у партенерству са сусједним општинама и Владом Републике Српске, отпочети нови развојни циклус који ће омогућити саобраћајну и економску интеграцију овог простора у европске токове, доприносећи стварању новог квалитета живота на овим просторима“. Иако је Стратегија почела оптимистичним ријечима, оно што је урадила локална власт није ни приближно тако идеално.

Од првих 16 тачака Стратегије које се односе на „Рурални развој, предузетништво и туризам“, до данас није испуњења нити једна тачка!

Други дио Стратегије односи се на „уређење инфраструктуре у функцији подршке развоја пољопривреде, туризма и успоставе пословне зоне“, састоји се од 19 тачака од којих је започета реализација само двије, а односе се на изградњу расклопне трафостанице у Оштрој Луци и изградњу уличне расвјете. Иако је план био да ове двије активности почну 2014. године тек је 2018. године започета изградња што довољно говори колико је власт у Оштрој Луци одговорна и колико озбиљно ради свој посао.

Из трећег дијела Стратегије који доноси 14 тачака за „побољшање квалитета живота кроз друштвени развој“ такође ни једна тачка чак ни дјелимично није испуњена.

Партија демократског прогреса жели да укаже јавности да у Оштрој Луци не постоји воља општинске власти да ради на побољшању квалитета живота грађана општине због чега у овој рубној општини Републике Српске већ дуже вријеме нема напретка па због те чињенице и тешког живота грађани, прије свега млади, све више одлазе из Оштре Луке.

Партија демократског прогреса позива све грађане општине да добро размисле да ли ће слиједећи пут дати гласове онима који раде на штету властитих грађана или онима који, као ПДП имају визију и Програм обнове Републике Српске и свих њених општина, посебно рубних општина као што је Оштра Лука.

ПДП Оштра Лука истовремено позива све грађане који имају идеје или иницијативе за развој и побољшање стратегије развоја општине Оштра Лука да се јаве у канцеларију странке и саопште их одборницима ПДП-а како би они у скупштини општине тражили измјену поменуте Стратегије.

 

Оштра Лука, 14. јул 2018. године

Информативна служба ПДП-а

 

Чланак У Оштрој Луци није реализована Стратегија развоја општине се појављује прво на Партија демократског прогреса.