Црнадак: БиХ је на добром путу за добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ

Министар иностраних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак је, гостујући у емисији „Глобус“ на РТЦГ истакао да је након одржаног Самита у Софији, БиХ на правом путу и да добијање статуса кандидата у великој мјери зависи од нас самих.

„Треба нагласити да се послије фебруарске Стратегије, априлског Извештаја Европске комисије, Самита у Софији и предстојећег  Берлинског процеса наметнуло једино рјешење за Европу, а то је да простор Западног Балкана постане дио Европске уније. То би било најбоље рјешење и за нас и за Европску унију. Нисам био у групи људи који су били разочарани тиме што су чули у Софији. Упркос појединим изјавама, које су се могле тамо чути, сматрам да није дошло до затварања врата Европске уније, него се показало да у Европској заједници постоји мишљење које није једногласно, што смо ми и прије знали. Сматрам да је правац Босне и Херцеговине и даље добар, али се требамо потрудити, да заједничким снагама, што брже проводимо реформе и испуњавамо своје обавезе“.

На питање водитељке „Глобуса“ да прокоментарише новонасталу мигрантску кризу у БиХ, министар Црнадак је рекао да не смијемо дозволити да међусобна страначка превирања доминирају у овој теми.

„Жао ми је сто су неке наше унутрашње ствари доминирале у читавој овој причи око мигрантске кризе. Мишљења сам да можемо избјећи потпуну ескалацију овога, ако у БиХ буде функционисала кординација различитих нивоа власти. Суштина би требала бити на рјешавању проблема. Морали би смо стално имати отворену комуникацију, првенствено са Србијом и Црном Гором, а и са осталим земљама региона, како би заједничким снагама ријешили ово питање. Видјели смо када је на врхунцу била западно-балканска рута, да нико, па чак ни Европска унија није успјела сама ријешити проблем. Из  трагичне ситуације је проистекло, да велике проблеме континента, Европска унија не може ријешити без нас који смо аплицирали за њено чланство“.

Осврнувши се на тренутну политичку ситуацију у БиХ, министар Црнадак је нагласио да су, за разлику од Федерације БиХ, политичле прилике у Републици Српској поприлично јасне.

„У Републици Српској постоје два политичка блока и врло јасна подјела око кључних ствари, као што су: економија, како подстаћи бољи развој, како ријешити питања која се тичу боље инвестиционе климе, више посла, веће плате и веће пензије. Имамо јасне разлике када је у питању борба против корупције, јер ова власт, која је на челу Републике Српске већ дванаест година, ништа није урадила по питању санкционисања корупције. Ја очекујем да ћемо на предстојећим изборима задржати власт на државном  нивоу и да ће се у Републици Српској десити праве суштинске промјене, које ће послије дванаест година, коначно донијети једну поштену Владу, која ће бити окренута рјешавању проблема грађана“.

Коментаришући сарадњу БиХ са НАТО савезом, министар Црнадак је рекао да је у документу Стратегије спољне политике БиХ, јасно назначено да нећемо преговарати о чланству у НАТО савез.

„Партнерство и сарадња са НАТО савезом нам је врло важна. У овом периоду који обухвата Статегија спољне политике БиХ, јасно смо навели да нећемо ни разговарати о чланству у НАТО. Идеја нам је да радимо на проширењу партнерства, очекујемо активирање МАП-а, јер сматрамо да смо испунили све услове. У Републици Српској постоји заједничко увјерење, да БиХ не треба бити пуноправна чланица, док год Србија има позицију неутралности. Мислим да су људи из НАТО савеза прихватили наш став, јер је овај модел искреног партнерства сасвим добар за безбједност региона када је у питању БиХ“.

На питање о безбједоносној ситуацији у БиХ, министар Црнадак је истакао да је безбједност јако широк појам, али да БиХ у погледу сигурности не заостаје за регионом.

„Ми имамо ситуацију у Бањалуци поводом смрти Давида Драгичевића, да се људи осјећају несигурно. Овај догађај проузроковао је одређену врсту нелагоде код грађана Републике Српске. Наилазим на људе који ми говоре да се сад више плаше него што су се плашили када је било ратно стање. Са друге стране, ми у БиХ имамо доста повратника са страних ратишта. Успјели смо са законским рјешењима и са појачаним радом институција, да зауставимо њихове одласке и они се налазе под надзором одређених институција. Што се тиче опште безбједности и опште опасности од тероризма БиХ је у нивоу осталих земаља“.

На крају интервјуа министар Црнадак је покушао дати своје виђење БиХ, двадест три године послије Дејтонског споразума, истакавши да су очекивања обичног свјета била велика, али да се није пуно ствари промјенило.

“ БиХ данас изгледа боље, модерније, али кад погледате Федерацију БиХ и Републику Српску, сви су незадовољни економском ситуацијом и брзином развоја. Људи су очекивали да ће двадест три године после Дејтонског споразума комфорније живјети у уређеној земљи, са бољим стандардом. Битно је да смо и поред свакодневних политичких превирања успјели очувати мир. БиХ су потребни нови инвеститори и нова радна мјеста. На овом подручју је пуно бесперспективности, а наша је обавеза да то промјенимо.

Чланак Црнадак: БиХ је на добром путу за добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ се појављује прво на Партија демократског прогреса.