Црнадак: Бриселу морамо брзо показати резултате

За неки спектакуларан успјех у наредном периоду шансе нам нису велике, али још имам мало наде да ће кључни људи у политици, и у РС и у ФБиХ, схватити да нам је интерес свима да одвојимо та питања која се тичу европског пута и суштинских реформи од нашег дневнополитичког надмудривања и ако то урадимо онда имамо шансе,

каже у интервјуу за „Независне“ Игор Црнадак, министар вањских послова БиХ.

НН: Прошле седмице завршио је самит у Трсту, много се наде полагало, ево сад имамо и изјаве међународних званичника које указују на то да се БиХ осрамотила. Колико сте задовољни самитом и резултатима?

ЦРНАДАК: Самит је био изузетно важан јер су до сада најјасније изречене поруке ЕУ о будућности и БиХ и западног Балкана од стране кључних људи ЕУ. Оно што је за нас лоше је чињеница да је тамо потписан уговор о транспортној заједници југоисточне Европе и да ми нисмо потписали. Било је видљиво да су неки, нећу сад долијевати уље на ватру јер је најважније да се то заврши и да се приступи транспортној заједници, да су поједине политичке партије имале снажну жељу да БиХ то не потпише у Трсту како би они то приказали као некакав наводни неуспјех Савјета министара. Мислим да је то себично гледање и приједлог који сам у Трсту јавно изнио могао је да буде задовољавајући, да се усвоји уговор у непромијењеном тексту уз закључак да ће три министра задужена за транспорт у Савјету министара, Влади РС и Влади ФБиХ координисати активности и усаглашавати ставове у спровођењу. То је могло да буде сасвим довољно, али нисмо то урадили. Очекујем да ће бити постигнут договор, вјерујем да су сви разумјели сада да је то превише важно питање да бисмо остали без тога.

НН: Често разговарате са међународним званичницима, посебно званичницима у Бриселу, колико су они задовољни оним што ради БиХ и шта је то на шта највише упозоравају у разговору с Вама?

ЦРНАДАК: Функционери ЕУ и кључни људи земаља чланица су били веома задовољни с оним што смо урадили у 2016. години и почетком ове године. Међутим, сада постоји промјена расположења и још то није некакав негативан заокрет, али се сада очекују резултати, очекује се потписивање уговора о транспортној заједници, очекује се рјешење питања акциза, очекује се да упитник коначно буде попуњен и враћен у Брисел. Да би наша ситуација остала позитивна, код наших европских пријатеља потребно је да веома брзо покажемо неке конкретне резултате.

НН: Посланици и делегати често Вам посљедњих мјесеци замјерају да Вас нема на сједницама те да ријетко присуствујете и сједницама ресорне парламентарне комисије. Ево прилике да одговорите парламентарцима?

ЦРНАДАК: Мени је жао што сам мање присутан на сједницама него други министри, али мој посао је такав. Критике да пуно путујем су бесмислене јер посао министра иностраних послова и јесте да путује и представља БиХ на разним догађајима и форумима у свијету и ја то радим.

НН: У парламенту је формирана привремена комисија која би требало Вас да саслуша, а коју је иницирао делегат Марио Караматић. Да ли Вас је та комисија позивала на саслушање и шта ћете им рећи?

ЦРНАДАК: Свакако ћу отићи на ту расправу. Та комисија није никаква истражна комисија, она ће да разматра међународни положај БиХ и неће то бити само тема за Министарство иностраних послова, него и за неке друге институције за које комисија процијени. Потпуно сам спреман за ту расправу.

НН: Велика прашина се подигла и због извјештаја о раду Вијећа министара, који је већина комисија одбила прихватити. Све више се говори о могућности изгласавања неповјерења Вијећу министара. Шта очекујете од сједнице Представничког дома БиХ која је заказана за 26. јули?

ЦРНАДАК: Посао опозиције је да критикује и да покушава да сруши власт. То је уобичајена демократска активност опозиције. Извјештај ће бити поново на сједници Комисије за спољне послове, и нови термин је 25. јули, дакле дан прије засједања парламента, и ја ћу са доста широком делегацијом Министарства да будем тамо и да одговорим на сва тражена питања. Како ће извјештај проћи у Представничком дому – видјећемо. Много је непознаница како ће се који клуб понашати, а посебно што се свакодневно мијењају ставови унутар тог тзв. бошњачког корпуса, односно странака у ФБиХ и врло је тешко процијенити како ће ко гласати.

НН: Да ли изгласавање неповјерења Вијећу министара БиХ уопште може довести до напретка БиХ?

ЦРНАДАК: Мислим да су то једноставно политичке активности за које иницијатори таквих идеја сматрају да ће им донијети некакав политички бенефит у предизборној години. Очигледно је да не постоји нова већина и да ће у овом саставу Савјет министара наставити да ради, да ли као сада или у техничком мандату, јер види се да нема нове већине.

НН: Ресорна комисија посљедњих година често указује на проблеме у дипломатско-конзуларној мрежи БиХ. Ти проблеми нису од јуче. Какво стање сте затекли и шта се промијенило од тада?

ЦРНАДАК: Има много потреба за разним побољшањима у материјалном смислу наших амбасада и других дипломатско-конзуларних представништава. Међутим, и буџет предложен за Министарство иностраних послова БиХ из године у годину је практично буџет који одржава систем. Он није развојни и не дозвољава некаква велика улагања и велика унапређења када је у питању материјални положај. У складу с тим што можемо, стално се нешто уради, обнови се. Постепено се обнавља возни парк, постепено се обнавља опрема у амбасадама, разни телекомуникациони и други капацитети. Ради се у складу са буџетом и тиме што он дозвољава. Прави се увијек неки мали правилник, али наравно да је то далеко од онога како би требало да буде.

НН: Чини ми се да Министарство вањских послова БиХ није још никад усвојило правилник о постављењу, у чему је проблем?

ЦРНАДАК: Пазите, закон о вањским пословима још није усвојен и након 12 година покушавања би требало да дефинише правила постављења. Тренутно се то ради без прецизно дефинисаних мјерила. Наравно, оно што се мора уважавати јесу рангови дипломата и позиције које су отворене. Ми из тога покушавамо да извучемо максимум да то буде и избалансирано и национално, а исто тако да се поштују рангови, да се извуче најбољи могући квалитет из особља којима располаже Министарство.

НН: Много полемике се водило због непостојања закона о вањским пословима БиХ. Ви сте у неколико наврата говорили о томе да је формирана комисија и да она треба да ради. Шта је с тим законом и је ли та комисија почела да ради?

ЦРНАДАК: Једна радна група је формирана од стране Предсједништва БиХ, гдје учествују дипломате из Министарства и учествују представници три кабинета. Не могу да говорим шта ће се сад дешавати са том новом платформом за спољну политику, колико ће ту бити спремности да се политички усагласи платформа, али оно што мислим да ћемо моћи урадити јесте да дефинитивно на јесен имамо један закон који ће да иде у процедуру, па каква ће му бити судбина у парламенту видјећемо на јесен.

НН: Шта би тај закон конкретно побољшао у раду Министарства, да ли би ријешио проблеме у дипломатско-конзуларним представништвима?

ЦРНАДАК: Много, било би много добрих ефеката. Олакшао би рад не само министру, него и другима. Многе ствари би прецизно биле дефинисане и створио би се оквир да се системски уреде многа питања која тренутно нису добро и прецизно дефинисана и сви би од тога имали корист. Са законом би се створио бољи оквир за унапређење система у наредном периоду. Учинићу све да тај закон уђе у парламент на јесен, а онда да у наредним мјесецима успијемо обезбиједити подршку у оба дома парламента БиХ.
Тужилаштво треба да се бави огромним аферама

НН: Како коментаришете чињеницу да је Суд БиХ одбио оптужницу у предмету „Референдум“ коју је Тужилаштво БиХ подигло против чланова Републичке комисије за провођење референдума?

ЦРНАДАК: Све што се дешава је само једна у низу лоших ствари које се понављају у бх. правосуђу. Нажалост, сваку критику они доживљавају као некакав притисак. Мислим да је вријеме коначно да прије свега Тужилаштво почне да се бави суштинским питањима, огромним аферама и да то раде на начин да то заиста буду крупни случајеви и да доведу до процеса који ће на крају добити свој епилог, јер ми смо и даље једина земља у Европи која још нема ниједан случај корупције на високом нивоу који је доведен до краја.
Снимак голотиње

НН: Протеклих дана још једна афера потреса ваше министарство… Наиме, савјетник у Амбасади БиХ у Београду снимао се наводно го и то је доступно јавности. Како то коментаришете и шта ће бити предузето?

ЦРНАДАК: Тек у сриједу поподне видио сам и те текстове и те слике. Нисам још детаљно упознат са свим, али свакако да ако су слике аутентичне и ако је све то како је написано, да је то нешто што нико не може оцијенити као позитивно. Детаљно ћу се упознати са случајем и повући ћу потезе који буду потребни у складу са законом и поступцима предвиђеним за такве ситуације.

The post Црнадак: Бриселу морамо брзо показати резултате appeared first on Партија демократског прогреса.