Црнадак за РТС: Подстрек за евроинтеграцију цијелог региона

Иако у Трсту није потписала Споразум о транспортној заједници важан за инфраструктурно повезивање Балкана, сва је прилика да ће и Босна и Херцеговина бити у том пројекту. На то указују нови закључци Владе Републике Српске – да се у дефинисању ставова ротирају три министра задужена за транспорт у БиХ, два ентитетска и један са државног нивоа,

министар иностраних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак, један од учесника самита у Трсту.

Игор Црнадак је, у интервјуу за РТС, рекао да из Трста носи добре утиске јер су, истиче, послате до сада најјаче европске поруке према Балкану, и најјасније је до сада да Европска унија „неће бити комплетна док ми не будемо тамо заједно са њима“.

– С друге стране, имам један дио и негативних утисака који се прије свега односе на Босну и Херцеговину и оно што се дешавало са транспортном заједницом, али мимо тога јако су позитивни утисци јер су добре и опште поруке које су отишле и врло корисне одлуке о новим пројектима за регион.

Економија испред политике, чини се да сви почињемо тиме да се руководимо. Ви тек попуњавате Упитник, ми отварамо преговарачка поглавља, али и једни и други дуго чекамо улазак у ЕУ. Да ли је план Берлин плус, који је практично промовисан у Трсту, компензација за то?

– Не ради се о супституцији за чланство у ЕУ, не ради се ни о некаквој врсти утјешне награде, напротив – ово је само још један додатни подстрек и један додатни алат за европске интеграције цијелог региона и мислим да је добро што је Берлин схватио да европски процес иде у добром смеру, али да ефекти нису довољно јаки и да их треба оснажити, и у том контексту ја видим Берлин плус. БиХ ће у том процесу максимално учествовати.

У Београду сте због важног догађаја. Отвара се нова зграда амбасаде БиХ у Србији . Последњих пет година прича се о куповини некретнине у ту сврху у Београду и Загребу. Због чега је то важно?

– Ивица Дачић и ја ћемо у уторак заједно да отворимо амбасаду, да пошаљемо једну снажну поруку о још јачим везама у будућности БиХ и Србије, и мислим да као и што у обичном, у овом свакодневном људском животу знате, када се одлучите на куповину вредне некретнине онда то значи да сте озбиљни са тим простором и мислим да је ово још једна потврда да ми из БиХ и ми који смо из РС, али БиХ у цјелини, желимо стабилне, чврсте, јаке везе са Србијом.

На инаугурацију председника Вучића дошли су сви из БиХ, што много говори. Како оцјењујете односе Србије и БиХ?

– Инаугурација је показала две ствари, прво да људи из Сарајева разумијју да треба да граде те односе, и добро је што су ту били и господин Изетбеговић и господин Звиздић, али исто тако је веома важна порука предсједника Вучића коју је послао позивајући све људе који су битни у политичком смислу из РС, јер је показао да не жели да прави грешку неких својих претходника да дијели људе у РС на добре Србе и на лоше Србе, него смо му сви ми који тамо радимо одговорне послове практично једнаки. Ми морамо да градимо те односе још, ја очекујем да поруке које су стизале и од господина Вучића и од Владе Србије у претходном периоду добију више и искренијих саговорника и у Сарајеву, и онда сам сигуран да ће то да иде узлазним путем. Ми имамо неке ствари које су једна врста ожиљка у претходном периоду, попут напада на господина Вучића у Сребреници који ни две године након тога није разријешен у смислу утврђивања одговорности, али без обзира на све то очекујем да ти односи иду узлазном путањом.

Које су то кључне тачке на које Србија и БиХ у будућности треба да се фокусирају?

– Сви тежимо ка још бољем економском развоју, велики је проблем незапослености, у задње време страшан проблем имамо сви због тога што млади људи одлазе, одлазе и они који имају послове и чини им се да су им животи сређени, али не виде овде перспективу. Морамо да урадимо више на владавини права и борби против корупције, и наравно заједнички стратешки спољнополитички циљ нам је чланство у ЕУ. Тако да у том оквиру видим да ћемо заједнички да радимо и мислим да су то и слични проблеми и слична ријешења која су пред нама.

Извор: РТС

The post Црнадак за РТС: Подстрек за евроинтеграцију цијелог региона appeared first on Партија демократског прогреса.