Црнадак: Извјестан статус кандидата ЕУ

Уколико не буде већих потешкоћа око финализирања одговора на упитник Европске комисије, Босна и Херцеговина би почетком 2018. године могла добити статус земље кандидата за приступање Европској унији – казао је у интервјуу за Фену министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак (ПДП).

Како је појаснио, у наредних неколико мјесеци одговори на упитник требали би бити достављени у Брисел, а изражавајући оптимизам да ће све бити урађено на најбољи начин, подсјетио је да је у току завршна фаза одговарања на питања из Упитника.

– Надам се да ће 33 групе које смо формирали свака у свој области дефинисати коначне одговоре, а потом би требало услиједити добијање кандидатског статуса за чланство. У том смислу кренуће снажна дипломатска „офанзива“ бх. дипломатских представништава на територији ЕУ да се период између достављања одговора и доношења одлуке о кандидатском статусу скрати – казао је.

Нагласио је да ће се, такође, учинити све да буде што мањи број додатних питања, а по могућности да их не буде уопште те да се, на бази свега што је БиХ до сада урадила, добије статус земље кандидата.

Стога, уколико не буде „драматичних потреса“ и уколико се успјешно заврши дефинисање коначних одговора кроз механизам координације, Црнадак изражава увјерење да би БиХ кандидатски статус могла добити већ почетком 2018. године.

Говорећи о односима у региону, Црнадак је мишљења да је са Србијом и Хрватском, али и с Македонијом и Црном Гором те Албанијом и Словенијом направљен добар политички амбијент јер су ријешене конкретне ствари, попут разграничења с Црном Гором, девизна штедње са Словенијом, а с већином земаља потписани су и бројни споразуми, укључујући сарадњу у смислу приступања ЕУ.

– Постигнути су споразуми с Македонијом и Албанијом када је у питању путовање само с личним картама. Доста је ствари направљено. Важно је разумјети да су те земље и народи који у њима живе ту сада и бит ће ту увијек. И сада када нисмо у ЕУ и када једног дана будемо, а сарадња је важна и због развоја ових земаља – поручио је Црнадак.

Осврнуо се на питање сукцесије, казавши да тај процес траје. За сада је преузет завидан број објеката, но сматра да је потребно сагледати шта је од тога БиХ потребно, а све оно што не одговара БиХ због величине или локације потребно је продати и од тога новца купити зграде амбасада и резиденција у државама гдје БиХ нема своје објекте.

То је важно, истиче, да би се у годинама које слиједе смањили трошкови плаћања закупнина, односно повећао број објеката чији ће БиХ бити власник.

Што се тиче функционисања коалиције на државном нивоу посебно након нових турбуленција о (не)усвајању сета закона о повећању акциза, Црнадак каже да се у БиХ уобичајено да на половини мандата догађају такве ствари, али вјерује да промјене односа политичких снага неће доћи прије општих избора планираних за јесен 2018. године.

– Тачно је да је сада већина таква да се формира од случаја до случаја, али у исто вријеме не постоји ни нека друга већина која би била стабилна, јер да постоји она би била оформљена. Од овога не треба правити велику драму, важно је концентрирати се на кључне ствари. Надам се да ће за оне најважније ствари, прије свега оне које се тичу европског пута, имати „проходност“ у парламенту – казао је министар.

Потврдио је да странка из које долази Партија демократског прогреса (ПДП) не ради на прекомпозицијама власти те додао да та странка сматра да овако формирана већина треба наставити рад, закључио је министар вањских послова БиХ Игор Црнадак у интервјуу за Фену.

The post Црнадак: Извјестан статус кандидата ЕУ appeared first on Партија демократског прогреса.