Црнадак: Подршка видовима сарадње чији је циљ убрзање пута БиХ у ЕУ

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак данас је на састанку министара спољних послова земаља региона на Брду код Крања изразио подршку оваквим видовима сарадње који имају за циљ убрзање пута БиХ у ЕУ.

Црнадак је током дискусије истакао значај наставка одржавања састанака на министарском нивоу у оквиру иницијативе „Брдо процеса“.

Он је поздравио поруке домаћина да је интеграција западног Балкана такође у интересу ЕУ и да ће Европа тек тада бити комплетирана, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Црнадак је нагласио да је потребан садржајан и суштински приступ ЕУ и да је веома значајно што су и посљедњи извјештај Европске комисије, као и припремни документ за Самит у Трсту посвећени конкретним инфраструктурним пројектима, као и стварним проблемима, попут одласка младих људи, корупције и стања у медијима.

Веома је важно, сматра Црнадак, кроз процес интеграција достићи европске демократске стандарде и слободу и учинити институције независним.

„Правосуђе које је немоћно да води процесе везане за најкрупније афере и против највиших функционера или јавни ТВ сервис који ради само за интересе једне политичке партије нису у функцији грађана и зато је неопходно што прије поправити стање у области владавине права и слободе медија, не због Брисела, него због обичних људи и развоја демократије“, навео је Црнадак.

Он је истакао да се, паралелно са рјешавањем конкретних проблема у свакој од земаља, мора наставити са развијањем што бољих међусобних односа, јер на тај начин јача укупан капацитет за реформе и оснаживање институција.

Министарски састанак је одржан у оквиру Самита лидера „Брдо-Бриони процеса“ на Брду код Крања, у Републици Словенији.

Домаћини састанка били су министри спољних послова Републике Словеније Карл Ерјавец и Хрватске Давор Иво Штир

The post Црнадак: Подршка видовима сарадње чији је циљ убрзање пута БиХ у ЕУ appeared first on Партија демократског прогреса.