Црнадак преговара о статусу кандидата до краја године?

Министар иностраних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак данас се у Бриселу састао са предсједником Европског парламента Антониом Тајанијем.

Црнадак и Тајани су разговарали о процесу европских интеграција БиХ и региона, актуелној политичкој ситуацији у БиХ и осталим темама значајним за односе БиХ и Европске уније.

Током разговора, министар Црнадак је посебно истакао да европска будућност БиХ има највећи могући консензус и у Републици Српској и у Федерацији БиХ, као и код сва три конститутивна народа, те да представља једну од ријетких тема око које су сви у БиХ сагласни.

Црнадак је изразио очекивање да ће попуњавање Упитника Европске комисије бити завршено у првој половини године, те да ће бити створени услови да се БиХ одобри кандидатски статус до краја 2017. године.

Црнадак и предсједник ЕП Тајани су се усагласили да је стабилност региона Балкана од огромног значаја за цијелу Европу и да је неопходна интензивна сарадња, посебно у областима као што су борба против тероризма, мигрантска криза, организовани криминал и сл.

Током разговора, Тајани је потврдио снажну подршку Европског парламента и осталих институција ЕУ европском путу БиХ, те изразио посебно интересовање за стање у области медија, слободе говора и борбе против корупције.

Током састанка је договорено да ће предсједник ЕП Антонио Тајани, на позив министра Црнатка, током љета посјетити БиХ.

The post Црнадак преговара о статусу кандидата до краја године? appeared first on Партија демократског прогреса.