Црнадак: Самит у Трсту доноси замах нашег пута ка ЕУ

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је да од самита ЕУ-западни Балкан, који ће бити одржан 12. јула у Трсту, очекује чврсту потврду опредјељења ЕУ да настави политику проширења када је ријеч о западном Балкану.

„Очекујем двије врсте ефеката након скупа – чврсту потврду опредјељења ЕУ да настави са политиком проширења када је у питању западни Балкан. Очекујем да ће поруке из Трста бити јаче него икад. Унија ће бити комплетирана тек када земље овог региона буду њен саставни дио“, рекао је Црнадак.

Он је за сарајевски „Дневни аваз“ истакао да очекује недвосмислен, јак и потпуно чврст став да ЕУ и земље региона раде заједно на томе да се процес прикључивања настави максималном брзином.

„С друге стране, имамо велики број пројеката који конкуришу. Не можемо тачно знати шта ће од понуђеног бити одобрено. За БиХ је добро да смо у посљедњих годину дана урадили веома много на испуњавању предуслова да се пројекти прихватају. Усвојен је низ мјера и аката који томе погодују“, рекао је Црнадак.

Министар иностраних послова БиХ је изразио наду да ће бити прихваћена најмање четири пројекта које нуди БиХ.

„Немојте да прејудицирамо о којим се пројектима ради, да видимо одлуку европских институција. У сваком случају, очекујем да процјена од неких 200 милиона евра, које би западни Балкан могао добити, буде и испуњена, и да БиХ у том износу значајније учествује“, навео је Црнадак.

Црнадак је напоменуо да је одржано доста састанака на којима се покушало доћи до јединственог економског простора Балкана, наводећи да та идеја има „и позитивних и негативних коментара“, а да је БиХ од почетка подржава.

Он је рекао да није оптимиста да би се на самиту у Трсту могао догодити искорак, наглашавајући да евентуални нови јединствени економски простор не може бити никаква замјена за чланство у ЕУ.

The post Црнадак: Самит у Трсту доноси замах нашег пута ка ЕУ appeared first on Партија демократског прогреса.