Црнадак: свако да одговара за своје злочине!

Игор Црнадак, шеф бх. дипломатије, најављује скори сусрет са хрватским колегом Иво Штиром, с којим ће разговарати о неколико горућих питања. У интервјуу за “Независне” Црнадак поручује да искључиво бх. правосуђе треба да да одговор на питање јесу ли ухапшени бивши официри ХВО-а криви за ратне злочине или не, те најављује финализирање припрема за почетак градње моста на ријеци Сави код Градишке.

НН: Комплетан хрватски државни и војни врх дигао се на ноге након што је СИПА у регији Орашја недавно ухапсила 10 некадашњих официра ХВО-а, осумњичених за ратне злочине над Србима. Будући да је ријеч о другој држави, да ли се одје ради о грубом мијешању у унутрашње ствари друге суверене државе?

Црнадак: Не бих ја квалификовао њихове изјаве, али желим рећи да сматрам да свако ко је починио ратне злочине треба да одговара. На сваком мјесту гдје постоји сумња треба да се проведе истрага. И трећа ствар, нико није крив док му се кривица не докаже. Ја сам увјерен да ове ставове с нама дијели и Хрватска, и исто тако сам увјерен да ни Хрватска, ни било која друга држава ЕУ од нас неће тражити да не процесуирамо оне који су одговорни. Мислим да одје, у сваком случају, ствари треба препустити правосуђу.

НН: Да, али један хрватски генерал, предсједник Хрватског генералског збора, изјављује како се зна да ће још бити оптужница из БиХ, те да тај процес “треба зауставити”? Да ли Вас је по том питању контактирао хрватски колега и да ли ће можда БиХ Хрватској упутити дипломатску ноту ако се ово уплитање настави?

Црнадак: Засад нема потребе за неком формалном реакцијом. Ја нећу да коментаришем пензионисане хрватске генерале, ја ћу разговарати са званичним институцијама. Нисам још причао са колегом Штиром (Давор Иво Штир, нови министар вањских послова Хрватске), радујем се нашем скором сусрету, упутио сам му честитку поводом именовања и очекујем да ћемо врло брзо започети разговоре о низу других ствари које су битне и за Хрватску и за БиХ. Понављам, вјерујем да ћемо на овим тезама које сам већ рекао имати разумијевање Хрватске, јер заиста нема смисла било кога унапријед ослобаДати одговорности, нити има смисла било кога унапријед осуђивати.

НН: Кад смо већ код односа двије државе, колико је бх. дипломатија могла да утиче на коначни договор бх. и хрватске стране у вези са прибављањем свих неопходних дозвола, као и свог потребног новца, за коначни почетак градње моста на Сави код Градишке?

Црнадак: Наша дипломатија је радила у два смјера, један је према Хрватској, а други према институцијама ЕУ. Приликом једног мог сусрета у Бриселу са комесарком за транспорт врло директно сам јој рекао да нам је овај мост сада апсолутни приоритет. Такођер, у разговорима са високом представницом (Федериком) Могерини и комесаром (Јоханесом) Ханом у септембру у Њујорку сам затражио да подрже овај пројекат и да не дозволе било какво даље одлагање, а у директној комуникацији с Хрватском стално инсистирамо на овом питању. Нажалост, ово је трећа хрватска влада с којом овај Савјет министара ради, и трећи министар с којим ја радим и…

НН: Морате све од почетка?

Црнадак: Па неће све од почетка. Мислим да је охрабрујуће и што смо чули да је грант од 6,8 милиона евра сачуван, и да је Хрватска у финалној процедури обезбјеђивања новца. Све друго је завршено.

НН: И дозволе?

Црнадак: Информација коју сам ја добио од колеге Јуска (Исмир Јуско, министар промета и комуникација БиХ) јесте да је реално очекивати да током 2017. имамо машине дефинитивно покренуте и да градња крене.

НН: Знам да није у Вашем домену, но да ли Вам је познато колика је коначна цијена: 60 милиона еура, или 32 милиона? Колико је познато, разлику у цијени форсира Хрватска, која сада инсистира на градњи приступних путева?

Црнадак: Ја заиста не могу да улазим ни у финансијске аспекте ни у техничке спецификације због тога јер то није мој посао. Наш је циљ да се мост изгради, да се то деси што прије и да што мање кошта.

НН: Какав је уоштено став Брисела о градњи овог моста, без којег аутопут Бањалука – Градишка нема значај, и који је једно од горућих питања за РС, али и цијелу БиХ?

Црнадак: Да, овај мост је од огромног значаја за РС и за БиХ, јер нас повезује не само ка западу брже, краће и једноставније, него и према Србији. Иако ово није мој ресор, усудио бих се рећи да је у овом тренутку овај мост апсолутни инфраструктурни приоритет. Јако је значајно да пројекат има и максималну подршку Брисела.

НН: Пуно је у посљедње вријеме било говора о прекомпозицији власти на државном нивоу, о изласку Савеза за промјене, а уласку СНСДа. Чини се да се у том контексту воде и неке конкретне активности и разговори. Осјећате ли, као коалиција, да је ваша позиција у институцијама државе угрожена?

Црнадак: Апсолутно не. Дакле, ових дана слушамо о неком великом резултату СНСДа, о 200.000 освојених гласова, а подсјетићу вас да је Младен Иванић на прошлим изборима освојио 320.000 гласова, па од тога нисмо правили ватромет и слуђивали народ мјесец дана… И није СНСД у опозицији зато што је то некоме пало на памет, него зато што су изгубили изборе, а госпођа Жељка Цвијановић изгубила је од Младена Иванића. Локалне изборе СНСД је добио због референдума, којим је манипулисао, због потпуне приватизације РТРС и због опструисања истрага које су биле везане за највише људе СНСДа. Они ни с једним од та три фактора неће располагати 2018. године и због тога ће те изборе убједљиво изгубити.

The post Црнадак: свако да одговара за своје злочине! appeared first on Партија демократског прогреса.