Црнадак: Уговор о транспортној заједници важан за напредак РС и БиХ

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је Срни да је формирање транспортне заједнице једно од главних очекивања ЕУ на предстојећем самиту о западном Балкану у Трсту, при чему званични Брисел изражава забринутост што БиХ не може да потпише тај уговор.

„Транспортна заједница у наредном периоду треба да буде један од најважнијих сегмената сарадње у југоисточној Европи. Савјет министара БиХ није усвојио одлуку о њеном формирању јер министри из Републике Српске нису гласали за то због става Владе Српске, која је била изричито против, односно саопштила је да је та транспортна заједница за Републику Српску неприхватљива“, рекао је Црнадак у телефонској изјави Срни из Брисела.

Учешће у транспортној заједници, истиче Црнадак, као и приступ фондовима и одобравање грантова сада ће бити онемогућени, практично, и за Републику Српску и за БиХ.

Црнадак додаје да лично сматра да је такав приступ погрешан и да није добро да се „аутоматски буде против свега што долази са нивоа БиХ, чак и онда када је нешто добро за Републику Српску“.

„Позивам још једном да Влада Републике Српске размотри овај уговор, јер за то има времена, или да барем изнесе аргументе зашто је тај споразум неприхватљив за Републику Српску, иако је добар и за Србију и за друге земље региона“, навео је Црнадак, који је данас у Бриселу присуствовао састанку Савјета за стабилизацију и придруживање између БиХ и ЕУ.

Он није могао да процјењује евентуалне негативне ефекте по БиХ у вези са изостанком уговора о транспортној заједници, али је потврдио да ће сигурно бити ријечи о великим износима.

Црнадак је потврдио да ће сутра у Бечу учествовати на неформалном састанку министара иностраних послова ОЕБС-а, чији је домаћин Себастијан Курц, шеф дипломатије Аустрије која у овој години предсједава ОЕБС-у.

На маргинама овог скупа Црнадак ће се састати са министром иностраних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом.

The post Црнадак: Уговор о транспортној заједници важан за напредак РС и БиХ appeared first on Партија демократског прогреса.