Црнадак у кабинету Ангеле Меркел

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак и Кристоф Хојсген, савјетник за спољну политику и безбједност у кабинету њемачког канцелара Ангеле Меркел, констатовали су данас у Берлину да су БиХ неопходни озбиљни искораци у борби против корупције, слободе медија и посвећености реформама у области владавине права.

Саговорници су се осврнули на чињеницу да БиХ ни до данас није имплементирала одлуку Суда за људска права у Стразбуру у случају „Сејдић и Финци“.

Закључено је да су квалитетни односи у троуглу БиХ, Србија и Хрватска основни темељ стабилности и економског развоја у регији, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Црнадак је упознат о томе да је Њемачкој стало до бољег живота у БиХ, те да је снажно посвећена започетим реформама и процесу европских интеграција.

Британско-њемачка иницијатива у односу на БиХ оцијењена је као веома важна и корисна, те је напоменуто да је иницијативу потребно обогаћивати и новим идејама.

Црнадак је саговорника упознао и да је 2016. година за БиХ била изузетно успјешна за процес ЕУ интеграција, те да је то главни приоритет вањске политике БиХ и у 2017. години.

У разговору с члановима Парламентарне групе за БиХ и другим посланицима њемачког Бундестага, закључено је да је сарадња између двије земље на парламентарном нивоу представља важан сегмент унапређења добрих билатералних односа.

Чланови Парламентарне групе за БиХ су током сусрета с министром Црнатком нагласили да улажу напоре у развој парламентарног система у БиХ, нарочито кроз узајамне посјете и размјену искуства. /крај/бм

The post Црнадак у кабинету Ангеле Меркел appeared first on Партија демократског прогреса.