Црнадак у Мадриду са Дастисом

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак данас је у Мадриду информисао министра иностраних послова и сарадње Шпаније Алфонса Дастиса о дешавањима на политичкој сцени у БиХ у посљедњих неколико седмица. Црнадак је изразио наду да ће се ситуација која није добра за реформске и интеграционе процесе брзо смирити.

Црнадак је обавијестио Дастиса о активностима БиХ на европском путу, нагласивши да је напредак БиХ у 2016. години у тој области највећи од почетка процеса европских интеграција БиХ, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Он је захвалио на подршци Шпаније реформским и интеграционим процесима БиХ и изразио наду за наставком те подршке у поступку стицања статуса кандидата.

Црнадак је истакао да би за процес европских интеграција БиХ значајна била искуства Шпаније.

Дастис је нагласио да Шпанија подржава политику проширења ЕУ и процес ЕУ интеграције БиХ, и додао да услови и критеријуми морају бити испуњени.

Црнадак и Дастис су констатовали да је за БиХ од посебне важности успостављање владавине права, јачање борбе против корупције и борбе против организованог криминала, посебно због чињенице да ће у складу са правилима и процедурама проширења ЕУ прва отворена поглавља бити 23 и 24 која су посвећена тим темама.

На састанку је разговарано и о ситуацији у југоисточној Европи, при чему је Црнадак истакао да је БиХ опредијељена за даље јачање регионалне сарадње и унапређење добросусједских односа, те да та сарадња није само услов у процесу приближавања ЕУ него и један од главних спољнополитичких циљева БиХ и свих земаља западног Балкана.

Посјета Црнатка Шпанији реализована је с циљем јачања укупних односа двије земље и тражења наставка подршке Шпаније европском путу БиХ.

У Парламенту Шпаније министар иностраних послова БиХ састаће се у одвојеним сусретима са предсједником Комисије за спољне послове Пилар Ројо Ногуером и предсједником Заједничке комисије за ЕУ Маријом Родригез Рамос.

 

The post Црнадак у Мадриду са Дастисом appeared first on Партија демократског прогреса.