Црнадак: Царинска унија за БиХ прихватљива, али не као замјена за чланство у ЕУ

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је у Европском парламенту да је стварање царинске уније и јединственог тржишта на западном Балкану прихватљиво за Босну и Херцеговину ако би то помогло земљи на њеном путу према ЕУ, али не као замјена за чланство.

„О томе још нисмо разговарали, али мислим да могу рећи да бисмо то подржали, јер то доживљавамо као нешто што нам може помоћи путу према ЕУ, а не као замјена за чланство, што би било неприхватљиво. Такође, знамо да око тога постоје неке дилеме код других земаља западног Балкана“, рекао је Црнадак у расправи с члановима Одбора за спољну политику ЕП.

Идеју о успостављању царинске уније покренуо је српски премијер Александар Вучић уз подршку и комесара за сусједску политику и преговоре о приоширењу Јоханеса Хана.

Ту идеју на Одбору ЕП, оштро је одбацила хрватска заступница Дубравка Шуица.

„Противим се царинској унији, унији унутар уније. Приоритет свих приоритета у Босни и Херцеговини је промјена изборног закона“ како би тамошњи Хрвати могли бирати своје представнике, сматра Шуица.

Спољнополитички одбор је данас изгласао препоруку нацрта одлуке на Споразум о стабилизацији и придрузивању (ССП) између ЕУ и БиХ, којим се у обзир узима приступање Хрватске Европској унији.

Након тога услиједила је расправа најприје с министром спољних послова БиХ Игором Црнадком, а затим и с високим представником међународне заједнице у БиХ Валентином Инцком.

The post Црнадак: Царинска унија за БиХ прихватљива, али не као замјена за чланство у ЕУ appeared first on Партија демократског прогреса.