Црнадак: чека нас много посла око упитника ЕК

Министар вањских послова БиХ Игор Црнадак је, говорећи о упитнику Европске комисије који би 9. децембра требао бити достављен Босни и Херцеговини, изјавио да је само добијање каталога питања врло важно и представља још један корак у европским интеграцијама.

Међутим, напомиње да „морамо бити свјесни да је пред нама сада велики посао“. Истиче да ће ово морати да мобилише све институције и унутар институција да пробуди максималну озбиљност и ангажованост.

„У Министарству послова смо формирали један посебан тим који ради само то. Апелујем сада на све институције на које се односе питања из упитника да то схвате максимално озбиљно„, казао је министар Црнадак.

Истиче да ће ту бити и великих кадровских потреба и великих финансијских потреба, „јер ако погледате, ми ћемо морати десетине или можда стотине хиљада страница да преведемо“.

„Мораћемо да вршимо практично свакодневну координацију институција, јер мало које питање је такво да можете да одговорите са да или не, или да одговорите с једном, двије или три реченице. Према томе, велики посао, али што будемо боље одговорили на питања имат ћемо мање оних попратних питања и биће нам краћи пут до добијања мишљења Европске комисије након тога“, наглашава Црнадак.

Упитан да ли су, по његовом мишљењу, институције које ће бити укључене у процес одговарања на питања спремне за тај посао, министар Црнадак је казао да му је тешко генерално оцијенити јесу ли спремне или нису.

Нада се да су свјесни колики је посао, „па и они који можда нису у овом тренутку спремни са свим својим капацитетима да ће бити у стању да те капацитете створе у наредним мјесецима и дају одговоре на та питања“.

„Мислим да ћемо имати подједнако потешкоће и у неком политичком као и у техничком смислу, али ако је искрено опредјељење свих нас у овоме да се предамо европском путу и да то радимо на један искрен начин, мислим да ћемо ријешити све то“, закључио је министар вањских послова БиХ Игор Црнадак.

Европски комесар за политику проширења Јоханнес Хахн ће 9. децембра предати предсједавајућем Вијећа министара БиХ Денису Звиздићу упитник с више од 3.000 питања.

Упитник Европске комисије за припрему мишљења о захтјеву за чланство је аналитички инструмент политике проширења ЕУ који Европска комисија користи да би оцијенила спремност државе која је поднијела захтјев за чланство да стекне статус кандидата и отвори преговоре о приступању с ЕУ, о чему најзад одлучује Вијеће ЕУ и Европско вијеће.

The post Црнадак: чека нас много посла око упитника ЕК appeared first on Партија демократског прогреса.