Буџет Бањалуке потрошачки, служи као биро за запошљавање кадрова СНСД-а!

На данашњој конференцији за медије, одборници НДП-а у Скупштини града Бањалука критиковали су Приједлог буџета, који би требао да се нађе пред одборницима за два дана. Истакли су да је предложени буџет потрошачки и да се све уштеде преусмјеравају у расходе за запослене и нова запошљавања у јавни сектор.

Генерални секретар Народног демократског покрета Никола Кужет оцијенио је да је предложени буџет града Бањалука за наредну годину потрошачки и да служи за запошљавање активиста СНСД-а.

„Градска администрација је сервис грађана, а не биро за запошљавање. Овдје имамо политику континуитета СНСД-а која користи комплетну администрацију, па тако и градску, као биро за запошљавање својих чланова и активиста“, рекао је Кужет новинарима у Бањалуци.

Кужет истиче да је незапосленост младих у Бањалуци већа од 60 одсто, што је „изнад свјетског рекорда“, док нема субвенција за запошљавање и покретања првог бизниса у предложеном буџету.

Одборник НДП-а у Скупштини града Бањалука Мирна Савић Бањац рекла је да је у наредној години планирано да скоро милион КМ буде издвојен за нове расходе личних примања, што је повећање у ситуацији када град нема новца.

„Нацртом градског буџета за ту намјену било је планирано 1,8 милиона, али је то интервенцијом Министарства финансија Републике Српске због Реформске агенде смањено на милион КМ. С обзиром на то да смо имали слична искуства, не сумњамо да ће се наредне године ребалансима, ипак, доћи до тог износа који је био предвиђен нацртом буџета“, рекла је Савић Бањац.

Наглашава да је интересантно то да падају буџетски приходи, а расходи остају на истом нивоу, осим расхода за субвенције и грантове који су повећани за око 970.000 КМ.

Одборник НДП-а у Скупштини града Саша Лазић потврдио је да су трошкови за плате у посљедњих 15-ак година порасли за око 15 милиона КМ и да ће се за те потребе издвајати скоро трећина буџета града, чији је планирани износ за наредну годину око 130 милиона КМ.

Лазић је указао на лошу инфраструктуру у градским насељима изван ужег језгра Бањалуке, као и на могуће проблеме са гријањем у Бањалуци.

”Према нама доступним информацијама, стрхујемо да нова топлана неће почети радити у предвиђено вријеме, јер су до сада развијени тек минорни капацитети”, нагласио је Лазић.

Он сматра као неприхватљиво то што је за пронаталитетну политику, у ситуацији велике миграције младих, предвиђено тек 65.000 КМ, те напоменуо да су смањена и издвајања за саобраћајну и комуналну инфраструктуру за око четири милиона КМ.

Извор:Агенције/Информативна служба НДП-а.

The post Буџет Бањалуке потрошачки, служи као биро за запошљавање кадрова СНСД-а! appeared first on Narodni demokratski pokret (NDP).