Чавић: Власт Српске крије стварни дефицит

равосудни систем БиХ данас се налази на великом испиту, који треба да положи, како би вратио пољуљано повјерење и успоставио владавину права. Политички притисак на правосуђе треба елиминисати, а од носилацаправосудних функција захтијевати одговорност, речено је вечерас у емисији “Глобално” БН ТВ.

У БиХ мора кренути процес борбе против корупције и криминала, али не због европског пута или међународне заједнице, него због самих грађана.

Посљедња дешавања у случају “Радончић” представљају озбиљан испит за правосудне институције, сматра Иванић.

“Овај случај је питање хоћемо ли уопште више имати кредибилно правосуђе или не. Пад случаја “Радончић” значи да више дефинитивно нема кредибилног правосуђа, а евентуална другачија одлука даје шансу правосудним институцијама да покажу свој ауторитет”, рекао је Иванић.

Правосудним инстисуцијама треба омогућити да раде свој посао, како би се у БиХ успоставила владавина права, сматра предсједник НДП-а Драган Чавић. С тим у вези, референдум о раду Суда и Тужилаштва БиХ, који власти Републике Српске већ дуго најављују, дјелује бесмислено.

“Тај референдум неће донијети никакав циљани ефекат, у смислу да Суда и Тужилаштва више нема, али ће донијети друге негативне ефекте који ће Републику Српску ставити у контекст једне нове конфликтне ситуације са политичким окружењем. Такву врсту одлуке, ван Српске, данас не подржава нико”, каже Чавић.

15. фебруар је прави тренутак да БиХ поднесе апликацију за статус кандидата у ЕУ. Тренутне геополитичке прилике су на страни БиХ и тешко је очекивати да ЕУ, евентуалним одбијањем те апликације, ризикује нову кризу у Европи.

“Волио бих заиста да видим некога ко ће рећи `не` овој апликацији, јер то значи дефинитивно `не` оваквој БиХ. То онда отвара питања и унутрашњег уређења. Ја мислим да је стање такво да ЕУ не треба нови кризнив простор. Има довољно и Либије, има довољно и Сирије, миграната, има кризу у Украјини… Замислите, нестабилна БиХ, аутоматски нестабилан регион”, констатује Иванић.

На унутрашњем плану, Република Српска се доводи у стање кредитне зависности, а да при том, како каже Чавић, власт прикрива стварни износ дефицита.

“Због њихових лоших политика довели су Републику Српску у стање да је она у константној потреби спољњег финансирања и ми од годину дана три мјесеца живимо на кредит. Све плате просвјетним радницима, судијама, полицији, администрацији и свим потрошачима плаћамо из кредита”, истиче Чавић.

Шанса за Републику Српску је мала администрација и укидање административних баријера, које су до сада отјерале више десетина страних и регионалних инвеститора.

Извор: РТВБН