Чавић: Нема механизма координације ако у њему не учествује једна страна

БРЧКО – Предсједник Народног демократског покрета /НДП/ Драган Чавић оцијенио је да механизма координације нема чим једна страна у њему не учествује.

„Ако постоји неки проблем који треба ријешити он се може ријешити у ходу у наредним данима. За то постоји добра воља у Савјету министара и не видим уопште зашто треба ‘правити драму’, ако је у интересу свима да се БиХ нађе на европском путу и искористи бенефите у овој фази који произлазе из Реформске агенде“, истакао је Чавић у Брчком.

Он тврди да се механизам координације у форми у којој је усвојен 2013. битније не разликује од механизма који је усвојен на сједници Савјета министара.

Чавић је изјавио новинарима да не треба превише очекивати од сутрашње предаје апликације за чланство БиХ у ЕУ, али да је то, ипак, одређени напредак.

„Предаја апликације за чланство у ЕУ је само датум када ће папир, само у званичној форми, доћи на адресу која одлучује о томе да ли ће уопште бити статуса кандидата или неће“, рекао је Чавић и додао да то јесте напредак, али да од ЕУ зависи какав ће бити одговор.

Чавић је нагласио да БиХ треба само да испуни услове који се налазе на Мапи пута.

„Не треба патити од тога да БиХ буде члан ЕУ, јер је битније од тога да у своје законодавство уградимо стандарде и онда нећемо имати никакав проблем да постанемо чланица Уније“, оцијенио је Чавић.

Он подсјећа да је тренутно стање специфично, јер је БиХ добила посебан облик приступања преко Реформске агенде која омогућава да се кроз сљедеће кораке у наредне двије до три године добије значајна финансијска и подршка за реформе, а тичу се, прије свега, социјално-економских реформи које су потребне грађанима.

„Политичка питања су први пут стављена на периферију. Економско-социјалне реформе су потреба свих и ако сви то желе, онда врло брзо могу да дођу до механизма координације, иако не видим да у овом тренутку постоји неки велики проблем који је нерјешив“, каже Чавић.

На Првој сједници новог Предсједништва НДП, која је данас одржана у Брчком, дата је пуна подршка Савезу за промјене чији је члан и НДП.

На сједници је анализирано и стање општинских одбора ове партије и констатовано да НДП има 50 општинских одбора и седам иницијативних одбора у Републици Српској.

Извор: НН