Чавић шокиран налазима инспектората о БИБ

Предсједник Народног демократског покрета Драган Чавић изјавио је данас да је шокиран извјештајем Девизног инспектората Републике Српске, у којем се наводи да је власт у Републици Српској „у потпуности знала за криминал који је учињен у Балкан инвестмент банци“.

Чавић је у изјави новинарима рекао да је чињеница да је крајем 2013. године Влада Републике Српске имала потпуне информације о хосу и криминалу који је рађен у тој банци“.

„И поред тога су донијели одлуку о капитализацији Банке и још дубље је гурнули у потонуће, што њих ставља на тапет одговорности. Умјесто да су прогонили криминалце, по извјештају који су имали, а у којем је до детаља објашњено о којим се кривичним дјелима ради, они су одлучили да ту банку спашавају средствима грађана Републике Српске, али је та докапитализација пропала“, навео је Чавић.

У Извјештају о извршеној инспекцијској контроли Републичког девизног инспектората, који је данас објавио бањалучки пословни портал „Цапитал“, наводи се да је „све прљаве послове у Балкан инвестмент банци (БиБ) знала, према налазима Инспектората, Агенција за банкарство Републике Српске, али ништа није предузела да то спријечи и затражи кривичну одговорност“.

Инспектори су, између осталог, открили незаконитости у обављању платног промета групе повезаних особа окупљених око „Бирча“, уз софистицирану логистику БИБ-а и литванске Укио банке. Самим оснивањем БИБ-а у овој банци отворени су нерезидентни рачуни Укио банке у еурима. (нерезидент – лице са сталним пребивалиштем у иностранству).

Извор: БН